Pszichológus asperger-szindróma esetén

Minden szülő szeretné, hogy gyermeke egészséges legyen. A különféle betegségek, viselkedészavarok sajnos nem válogatnak. Nagyon fontos, hogy a mielőbbi kezelések megkezdése érdekében a betegséget mielőbb felismerjék.

Pszichológus asperger-szindróma esetén nagy segítség lehet. Az Asperger-szindróma az autisztikus zavarok közé tartozik, úgy is mondhatjuk, hogy az autizmus egy enyhébb formája. Az Asperger-szindrómások legtöbbjének nincs problémája a tanulással, sőt kifejezetten intelligensek és általában kiemelkedően okosak, tehetségesek, különleges képességekkel rendelkeznek. Azonban a társas kapcsolatok, valamint a kommunikáció terén annál több probléma jelentkezik. Az Asperger-szindróma felismeréséhez szakember bevonása szükséges, hisz egy-egy erre utaló tünet, még nem jelenti azt, hogy a gyermek valóban aspergeres. Az Asperger-szindrómások általában nem túl empatikusak, társaságban nem érzik jól magukat és kapcsolatteremtés terén nehézségeik vannak. Az egyik legelső tünet, ami feltünhet a szülőknek az a szemkontaktus hiánya, kerülése, ezenkívül a többi nonverbális kommunikációra jellemző eszköz, gesztusok, mimika hiánya.

A legtöbb Asperger-szindrómás gyerek nehezen játszik másokkal, ez azonban nem azt jelenti, hogy ne akarnának másokhoz kötődni, mindössze ezt a maguk sajátos módján teszik. Általában nem ismerik fel társaik nonverbális jelzéseit. Az Asperger-szindrómások általában nem küzdenek nyelvi nehézségekkel, azonban nehezükre esik felismerni az iróniát vagy a kétértelműséget. Az Asperger szindrómás gyereknek, de akár a szülőknek is sokat segíthet egy szakértő bevonása, így érdemes lehet pszichológushoz fordulni. Látogasson el a foglaljorvost.hu weboldalra!

Vélemény, hozzászólás?