Csalánkiütés tünetei és kezelése

A csalánkiütés egy gyakori bőrgyógyászati probléma, ami a népesség negyedénél legalább egyszer kialakul életük során. Kialakulhat a növénnyel való érintkezés során, a neve is innen származik.

Csalánkiütés akár az egész testfelszínt is érintheti a különböző méretű, rettentően viszkető, vörös, a bőr szintjétől elemelkedő csalánfoltok. Nagyon gyorsak, akár percek alatt kialakulnak és változtatják helyüket. Nők esetében kétszer nagyobb a kialakulásra az esély. A csalánkiütés együtt járhat a nyelv, az ajkak a nyelv duzzanatával is. A tünetek fennállása függvényében megkülönböztethető akut és krónikus csalánkiütés is. Az elhúzódó csalánkiütés esetén belső szervi és szisztémás betegségek kizárása is szükséges. A fertőzést bakteriális fertőzés vagy bélféreg is kiválthatja. Ha 6 hétnél is tovább fennállnak a tünetek, akkor krónikus gócfertőzés, gyulladás, autoimmun reakció vagy pszeudoallergiás reakció állhatnak a háttérben.

A csalánkiütés egyik legjellegzetesebb tünetei a vándorló tünetek. A legtöbb esetben ezek 24 óra múltán már nem állnak fenn, így ezeket kezelni sem kell. Ha mégis, akkor tisztázni kell a kiváltó okokat csak ezután lehetséges a célzott kezelés. Az antihisztaminok egy új fajtája jelenthet megoldást, ugyanakkor az sem ritka, hogy kiegészítő kezelésként mediátormentes diétát ír elő az orvos. Ez azt jelenti, hogy nem szabad friss zöldséget, gyümölcsöt, füstölt húst, belsőségeket és halat fogyasztani. Ha 6 hétnél tovább fennáll betegség, akkor krónikus csalánkiütésről beszélhetünk, amit már muszáj kivizsgálni labor vizsgálat során. Bővebb információkat a csalánkiütésről, beleértve a tüneteket és a kezelést, valamint a szakorvosok elérhetőségével a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalán találhat.

Vélemény, hozzászólás?