Porcelán vagy kerámialapok? Melyiket válassza a padló melegítéshez?

A legnyilvánvalóbb különbség, amelyet ügyfeleink észrevesznek, az ár! A kerámialapok olcsóbbak, mint a porcelán társaik. Mindkettő agyagból készül, de a porcelán agyag finomabb és tiszta, és a hőmérséklete magasabb. Az eredmény egy sűrűbb és kopóbb anyag, mint a kerámia.

Tájékoztatásért katt ide és mindent megtudhat a porcelán és a kerámialap különbségeiről. A porcelán padlólapokat általában nagyon vékonyra vágják, 8 mm és 12 mm közöttire, ami ideális hővezetőkké teszi a padlófűtéshez. A porcelán csempe sűrűségének köszönhetően természetes szigetelők, vagyis jól tartják a hőt. A porcelán csempe fő előnye az, hogy a hőmérsékleti változások miatt nem repednek meg, így ideális választás padlófűtéshez. A padlófűtés bizonyos mértékű mozgást okoz a padlózatban, így legalább 25 négyzetméteres területeken leválasztó membránra van szükség. A porcelánpadlókat rugalmas ragasztókkal és habarcsokkal kell lerakni, és a burkolás során a fűtés ki kell legyen kapcsolva. A padlófűtés bekapcsolása előtt a ragasztóanyag és a habarcs teljesen ki kell keményedjen. Ez általában körülbelül két hetet vesz igénybe.

A kerámialapokat agyagból, homokból és vízből készítik, és kemencében dolgozzák össze, hogy eltávolítsák a nedvességet. Az anyag kiváló hővezető, ezért ideális választás padlófűtéshez. A kerámia burkolólapok színpalettája földiesebb árnyalatú, mint a porceláné, terrakotta vörös színekkel. A felszerelése könnyebb, mint a porcelán esetében, a csempe lágyabb állagának köszönhetően könnyebben vágható és formázható. A kerámia arról ismert, hogy hajlamos a repedésre és kevésbé tartós anyag, mint a porcelán. Padlófűtésként történő felhasználás esetén a membrán elengedhetetlen a repedések elkerülése érdekében. Mint a porcelán esetében, a kerámiát fel kell hevíteni, és nem szabad legalább két hétig bekapcsolni a fűtést.

Vélemény, hozzászólás?