Miért jobb az épített zuhanyzó a bolti, szerelt típus helyett a fürdőszobában?

A zuhanykabin praktikus megoldás lehet, ha a cél a gyors mosakodás. Két fő típus áll rendelkezésre, a hagyományos, boltban beszerezhető, szerelt zuhanyzó, illetve az épített zuhany. Gyakran komoly fejtörést okoz, hogy melyik mellett érdemes dönteni, hosszú távon melyik opcióval lehet jobban járni.

Zuhanyzó esetében sokan döntenek a hagyományos, bolti típusok mellett. A beszerelés pillanatában, illetve egy ideig a többség nagyon elégedett a választásával. Ugyanakkor az idő múlásával előjönnek olyan problémák, melyek kapcsán bebizonyosodhat, hogy a bolti zuhanyzó talán mégsem volt olyan jó döntés. Rosszabb esetben hamar használhatatlanná válik a beépített zuhanyzó, például, ha a szakember rosszul szerelte be. Gyakran a nem megfelelő alátámasztás miatt megreped az akriltálca vagy úgy mondd hüppögős lesz az aljzat. A zuhanytálca alját jellemzően egy vasszerkezet támasztja alá, mely az le van ragasztva az aljhoz egy vékony rögzítő réteg segítségével. A vasat tartó lábakat pedig lehet szintezni. Már ezen a ponton is lehet hibázni, ami később számos bosszúsághoz vezet.

A könnyebb beköthetőség érdekében a lefolyó és a tálca flexibilis csővel van összekötve. Ez egy nagyon vékony cső, melyet erősebb pumpálás hatására könnyen át lehet szakítani. Ennek ellenére ez a probléma viszonylag ritka, sokkal gyakoribb a fürdőszobai ázás hátterében inkább a zuhanyzó tálca szegélytől, a csempe találkozásánál jelentkezik probléma. Emellett az is gondot jelent, hogy a zuhanyzók peremének oldalsó szegélyét nem függőlegesre gyártják, így a helyére igazított zuhanytálca, valamint a fal között egy óriási rés tátong, melyet nem lehet esztétikusan és tartósan víz szigetelni. Mindezek a problémák az épített zuhanyzó esetében egyáltalán nem jönnek elő, így ez hosszú távon kényelmesebb és praktikusabb alternatíva.