Ezért fontos, hogy kiváló minőségű védőprofil kerüljön a betonacélvégekre

Laikusként talán nem is gondolnánk, ám egy építési területen számtalan veszély leselkedik még azokra is, akik jártasak az ilyen kivitelezésekben. A magasban történő munkavégzés egyrészt magában hordozza az esés kockázatát, ám arról sem szabad megfeledkezni, miszerint a leejtett tárgyak is életveszélyes sérüléseket okozhatnak. Ugyancsak problémásak a kiálló, hegyes tárgyak, különösen a betonacélvégek.

Ezért is kardinális jelentőségű a kiváló minőségű védőprofil alkalmazása. Ma már rengeteg olyan munkavédelmi eszköz érhető el, amelyekkel a kockázat csökkenthető, ugyanakkor ezek esetében az előírás szerinti alkalmazás legalább olyan fontos, mint maga a beszerzés. Egy védőprofil csak akkor látja el maradéktalanul célját, ha azt szakszerűen telepítik, valamint az is elengedhetetlen, hogy folyamatos ellenőrzéssel szavatolják használatukat. Ugyanis elég egyetlen óvatlan pillanat és máris megvan a baj, az átszúródással járó balesetek pedig gyakorta végzetes kimenetelűek.

Munkáltatóként a mi felelősségünk mind a védőprofil, mind pedig az összes egyéb felszerelés megrendelése, illetve kihelyezése is. Természetesen a különböző veszélyes pontokat jelölő kiegészítők mellett a testet közvetlenül védő eszközökre is ez a szabályozás vonatkozik. Munkavállalóként a feladatunk ez utóbbiak folyamatos viselése, illetve a kivitelezési területen elhelyezett védőprofil, kupak, vagy bármilyen egyéb felszerelés állapotának ellenőrzése, valamint a hiányosságok bejelentése is. Mint ahogy az minden egyes munkavédelmi komponens esetében igaz, úgy a védőprofil kapcsán is törekedni kell a kifogástalan minőségre. Egyrészt ezek optimális esetben újra és újra felhasználhatók, azaz egy nívósabb modell hosszú távon mindenképp gazdaságosabb, hiszen jóval strapabíróbb. Ugyanakkor a szükséges tanúsítványok megléte is életbevágó szempont.