A kerti fólia kiválasztásánál legyünk nagyon körültekintők

Kertes házban, illetve meglévő hétvégi telek birtokában feltétlenül érdemes kihasználni a terület nyújtotta lehetőségeket. Ennek legegyszerűbb módja a háztáji növénytermesztés, ami némi odafigyeléssel akár az egész család számára biztosíthatja a szükséges zöldségmennyiséget. Ráadásul ekkora méretben nincs szükség speciális gépekre és drága szerszámokra sem és mindössze minimális előkészületet igényel a dolog.

Az egyetlen eszköz, aminek alkalmazása majdhogynem alapvető, az egy kerti fólia. Tudniillik annak érdekében, hogy kifogástalan legyen a termés, elengedhetetlen, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzunk. A háztáji növénytermesztésben pedig döntő befolyással bír a palántázás, amire szabadföldön nem igazán van lehetőség. Ennek legfőbb oka a magyarországi szeszélyes időjárás, ám bizonyos országrészeken a föld minősége is komoly akadályozó tényező. Szerencsére egy kerti fólia segítségével olyan mikroklímát állíthatunk elő, ami minden szempontból kifogástalan a kezdeti időszakban, hiszen a zárt beltéren nem csak a hőmérséklet jóval magasabb mint a szabadban, de a páratartalom is.

Ugyanakkor mind a kerti fólia kiválasztásánál, mind pedig az elhelyezésénél nagyon körültekintően kell eljárnunk. Noha a műanyag vázas megoldások némiképp költséghatékonyabbak, hosszú távon szinte biztosan a masszívabb, fém változattal járunk jobban. Ezek ugyanis jóval időtállóbbak, mindamellett az időjárás viszontagságait is jobban viselik. Kialakításából adódóan ugyanakkor kardinális kérdés a kerti fólia pozíciója. Egy nagyobb vihar, illetve az erőteljes légmozgás komoly veszélyeket rejthet magában, így feltétlen olyan helyen állítsuk fel a sátrat, ami a lehetőségekhez mérten a leginkább szélvédett. Ugyanezen oknál fogva ajánlott pontosan kiszámítani mekkora modellre lesz szükségünk, így biztosan a legoptimálisabb darab mellett határozunk majd végül.