Számtalan előnnyel bír egy mobil gabona tároló

A mezőgazdaságban a vetési időszak mellett kétségtelenül a betakarítás hetei jelentik a legnagyobb kihívást. Nem ritkán az időjárás szeszélyei is közrejátszanak ebben, hiszen olykor egyáltalán nem mindegy, mennyire gyorsan tudjuk elvégezni a feladatot. A hatékonyság szempontjából pedig az is kardinális jelentőséggel bírhat, hol tudjuk tárolni a terményt, hiszen a szállítással rengeteg időt veszíthetünk.

Ezért aztán egy mobil gabona tároló óriási segítséget jelenthet ebben az időszakban is. Ez a megoldás aránylag új keletű, hiszen a 20. században még legtöbbször fixen telepített téglaépületek szolgáltak raktárként. Noha ezek roppant masszívak, jó néhány hátránnyal bírnak. Egyrészt egy ilyen gabona tároló vonatkozásában költséges karbantartási munkálatokkal kell számolnunk, de nem is ez jelenti a legnagyobb dilemmát. A munka természetéből fakadóan jóval komolyabb gond, hogy egy ilyen épület teljes mértékben helyhez kötött, márpedig egy több száz hektáron folyó gazdálkodás esetében ez azt jelenti, hogy nagy távolságokat kell megtenni a lerakodáshoz.

Ezzel szemben a speciális betonblokkokra telepített gabona tároló nem csupán bárhová telepíthető, de igény esetén akár át is költöztethető. További előnyt jelent az is, miszerint felépítése nem igényel különösebb előkészületet, hiszen az nem csak betonra, de aszfaltra, vagy akár vízszintes talajra is megoldható. A körültekintő tervezésnek hála ráadásul akár 15 méteres gerincmagasság is elérhető, ami egyben azt is jelenti, hogy a gabona tároló lehetővé teszi a félpótkocsiról történő billentést, ezzel pedig jelentősen felgyorsítja a termék lerakodását. A galvanizált acél vázszerkezet, illetve a megerősített ponyva egyaránt rendkívül strapabíró, így egy ilyen mobil gabona tároló beszerzésével hosszú évekre megoldható a raktározás kérdése.