Orális fertőzés – Beszéljünk róla!

Muszáj szót ejteni az orális fertőzésről, ugyanis sokan abban a hitben élnek, hogy az orális szex kevésbé veszélyes, mint a hagyományos nemi érintkezés. Ez azonban nem teljesen igaz. Tény, hogy teherbe nem lehet tőle esni, azonban számtalan orálisan terjedő fertőzést el lehet így kapni.

Orális fertőzés kapcsán rengeteg a tévhit, sokan súlyos árat fizetnek a tájékozatlanságért. Orális szex során a hímvesszőről vagy hüvelyből különféle kórokozók kerülhetnek a szájba, valamint fordítva, ezért orális szex során is védekezni kell. Erre a legjobb módszer az óvszerhasználat. Jobb azzal is tisztában lenni, hogy bizonyos kórokozók tünetmentes állapotban is fertőznek, ilyen például a herpesz, HPV vagy chlamydia. Már csak azért is érdemes védekezni, mert míg a chlamydia és a gonorrhoea megfelelő kezelés által gyógyítható, addig a herpesz nem. Ha a partneren semmilyen tünetek nem jelentkeznek, akkor is védekezni kell, hisz ettől függetlenül még fertőzhet. Ráadásul akár a szifilisz is átadható orális úton, így különösen óvatosnak kell lenni.

Különösen abban az esetben kell óvszert használni, ha alkalmi kapcsolatról van szó. Ezenkívül hepatitis B és HPV elleni védőoltást is érdemes beadatni, mivel ezek által megelőzhető a fertőzés. Új kapcsolat esetén érdemes szűrővizsgálatra elmenni, hogy biztosan kiderüljön, egyik fél sem fertőzött nemi úton terjedő betegséggel. A negatív leletek birtokában, valamint az esetleges fertőzések kezelése után nyugodtan sor kerülhet az orális szexre. Ha szeretne kivizsgáláson részt venni, akkor érdemes ellátogatni a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra, ahol nem csak bővebb információkhoz juthat, de elérhetőséget is talál, így időpontot tud kérni kivizsgálás céljából.

Vélemény, hozzászólás?