Levegőszűrő – A motor „tüdeje”

A levegőszűrőnek komoly szerepe van az autóban, így nem csoda, hogy sokan egyenesen a motor tüdeje megnevezést használják rá. A levegőszűrő azonban nem egy olyan alkatrész, ami a végtelenségekig kitart, idővel kénytelen lesz kicserélni.

Levegőszűrő igazán fontos az autóban, ugyanis bármennyire is furcsán hangzik, de a motor tiszta légzéséért felel. Ez azt jelenti, hogy a motor levegőellátását megszűri a szennyeződésektől, annak érdekében, hogy a motor égésterébe csak motor és levegő kerülhessen be. Ennek megfelelő arányú keveréke elektromos szikra vagy kompresszió hatására meggyullad. Viszont ebbe a keverékbe por, szösz, bármiféle szennyeződés vagy idegen anyag kerülne, akkor a hengerben elégne, vagyis korom, és salak keletkezne, ami pedig kopáshoz, a motor gyorsabb elhasználódásához vezetne. Ezért nagyon fontos a levegőszűrő és annak feladata, vagyis a motorba kerülő levegő megszűrése. Maga a szűrő természetesen nem papírból van, hanem egy mikroszálas, rostos anyagból, amely igazán sűrű, azonban ennek ellenére a levegőmolekulák könnyedén átjárják.

Ahogy már fentebb is említettük, a levegőszűrő nem örökéletű, idővel elhasználódik, így kénytelen lesz kicserélni. Alapvetően 15 ezer kilométereként javasolják a szakemberek a cserét, de előfordulhat, hogy ennél gyakrabban is szükséges. Különösen a nyári időszakban, amikor a szálló por koncentrációja nagyobb, ezenkívül akkor is korábban sor kerülhet a cserére, ha gyakran jár poros földutakon. A levegőszűrő cseréje nem egy bonyolult folyamat, így akár Ön is el tudjuk végezni, nincs hozzá szükség szakember segítségére. Viszont attól mindenkit óvunk, hogy porszívóval essen neki a levegőszűrő felületének, mivel ezzel csak megsérül a levegőszűrő.

Vélemény, hozzászólás?