Mire kell ügyelni a zsaluanyag használata során?

Akár téglával, kővel, vagy épp betonnal dolgozunk, ahhoz, hogy megfelelő eredményeket érhessünk el, elengedhetetlen a kívánt forma kialakítása. Ez kézzel olykor rendkívül nehéz, öntések esetében pedig gyakorlatilag lehetetlen is lenne. Szerencsére kiváló eszközök állnak a rendelkezésre ehhez a feladathoz.

Fontos azonban szem előtt tartani, miszerint a zsaluanyag kiválasztásánál és használatakor rendkívül körültekintően kell eljárnunk. Előbbi alapos tervezést kíván, hiszen a mintadeszkák ma már nem feltétlenül készülnek fából. Ugyan még mindig ez tekinthető a legelterjedtebbnek, ám a kínálatban egyre-másra jelennek meg alternatívák és egy modernebb zsaluanyag sok esetben optimálisabb választást jelenthet. Kisebb feladatokra a műanyag is tökéletesen megfelelő lehet, míg komolyabb terhelés mellett az acél strapabírósága jöhet jól. Időnként nem egyszerű meghatározni a legcélszerűbb módozatot – főképp, ha nincs elegendő tapasztalatunk -, ilyenkor feltétlenül érdemes kikérni egy rutinos szakember véleményét is, mielőtt döntenénk.

A beszerzést követően már csak két tényezőre kell kiemelt hangsúlyt fektetni. Az egyik a zsaluanyag tárolása. Természetesen itt is figyelembe kell venni, milyen matériáról van szó, hiszen a fa messze a legérzékenyebb, tudniillik mind a nedvesség, mind pedig a fokozott hőhatás károsíthatja. A zsaluanyag tárolása emiatt mindig száraz, hűvös, napfénytől védett helyen történjen, így biztosan nem kell állagromlástól tartani, még akkor sem, ha csak évek múltán használjuk ismét az eszközt. Ugyancsak mélyreható tervezés kell megelőzze magát a használatot. A zsaluanyag rögzítési pontjainak ki kell bírniuk a terhelést deformálódás nélkül, ezért aztán precízen kalkuláljunk, ellenkező esetben komoly következményekkel kell majd számolnunk.