Ezekre a szempontokra figyeljünk a szegélyléc kiválasztásánál

Némi kézügyesség birtokában számtalan barkácsfeladatot könnyedén el tudunk végezni mi magunk is, ehhez mindössze némi felkészülésre és megfelelő szerszámokra, kiegészítőkre lesz szükségünk. Utóbbiak nagyban leegyszerűsítik a dolgunkat, ezért megválasztásuk során körültekintően kell eljárni.

Falazatok, illetve burkolatok kialakításánál a szegélyléc használata szinte elengedhetetlen, hiszen enélkül komoly kihívást jelent a tökéletes vízszint megtartása. Ugyancsak óriási segítség ez az eszköz élképzéseknél, hiszen itt a legkisebb egyenetlenség is rendkívül zavaró lehet. A szegélyléc felhelyezése pár mozdulattal megoldható, rögzítése többféleképpen is lehetséges. Tekintettel arra, hogy a kínálat igen jelentős, alaposan át kell gondolnunk, melyik kialakítás a legmegfelelőbb céljainkhoz. A tervezés során több tényezőre is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Elsőként azt kell vizsgálni, pontosan milyen folyamatoknál lesz alkalmazva a szegélyléc. Ez ugyanis alapvetően határozza meg a lehetséges optimális típusok körét.

Amennyiben otthonunk belterét újítjuk fel, úgy a környezeti tényezők másodlagosak, hiszen sem az időjárás viszontagságaitól, sem az UV-sugárzástól nem kell tartanunk. Ellenben amikor a szabadban dolgozunk, például járdák határolását végezzük szegélyléc segítségével, olyankor figyelembe kell vennünk ezeket a szempontokat is. Ugyancsak mérlegleni kell, hogy a kiegészítő ki lesz-e téve nagyobb terhelésnek – például áthalad-e rajta jármű -. Amennyiben igen, akkor feltétlenül rozsdamentes acélból készült változatot vásároljunk, ezek ugyanis jóval strapabíróbbak és hosszú távon is bírják a magasabb igénybevételt. Szegélyléc kiválasztásánál a könnyű kezelhetőség – azaz a darabolhatóság – és a tisztíthatóság is fontos kritérium lehet, utóbbi főképp olyankor, amikor többször is felhasználjuk ugyanazt a darabot.