Minőségi matrac – pihentető éjszaka, energikus nappal

Gyakran előfordul, hogy kialvatlanul ébred és már a reggeli kávé után visszadőlne az ágyba? Sajnos tény, hogy a mindennapi munkavégzés, az otthoni teendők és elfoglaltságok után legtöbben nem tudjuk rászánni az alvásra a legalább hét-nyolc órát. Fontos lenne pedig odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, hiszen ezen egészségi állapotunk is múlhat.

A matrac végigkíséri az éjszakai pihenést, s ha nem jó minőségű, vagy kifeküdt, akkor az álmatlanságért is felelőssé tehető. Természetesen az éjszakai nyugalom érdekében érdemes hangsúlyt helyezni a hálószoba kialakítására, a levegő hőmérsékletére, frissességére, de az esti tevékenység sem mindegy. A többműszakos munkarend gyakran borítja fel az alvási ritmust, de a napközbeni szunyókálás sem biztos, hogy jót tesz a pihentető alvásnak. A felnőtt emberi szervezetnek hét és fél óra alvásra van szüksége. S hogy miért érdemes odafigyelni az elegendő alvásra? Immunrendszerünk az éjszakai nyugalom idején kap új erőre és aktivizálódik, másrészt ekkor történik a sejtosztódás. Egyértelmű tehát, hogy ha a sejtosztódáshoz szükséges időt nem biztosítjuk szervezetünk számára, annak akár káros folyamatok elindulása is lehet a következménye.

Ma már néhány kattintással online is megrendelhetjük a szükséges matracot, ágyat, az éjszakai kényelemhez szükséges ágyneműket, hálóruhát. A világháló kínálta kényelmet megéri tehát kihasználni akkor is, ha a hálószoba berendezéséről van szó. Természetesen nem mehetünk el amellett sem, hogy lefekvés előtt már célszerű olyan tevékenységet választani, a mi megnyugtat és felkészít a pihenési szakaszra. A rendszeres kialvatlanság depresszióhoz, szív-és érrendszeri megbetegedésekhez és legyengült immunrendszerhez vezethet, éppen ezért megéri figyelni arra, hogy jusson elegendő idő az alvásra.

Vélemény, hozzászólás?