Milyen névnapot ünnepelünk ma?

A névnapok ünneplése régi hagyománynak számítanak Magyarországon. A világon sok más nemzete is ünnepli a névnapot, de olyanokkal is találkozhatunk, melyek mára már elhatárolódtak ezeknek a régi szokásoknak a megtartásáról.

Mai névnap megtekinthető a www.mai-navnap.hu weboldalára kattintva. A weboldalon dátum szerinti sorrendben találhatóak a nevek, az alapján, hogy az év melyik napján éppen melyik névnapot ünnepeljük. A honlapunkon nem csak azt tudhatjuk meg, hogy kik és mikor ünnepelik a névnapjukat, hanem azt is, hogy mi a jelentése a keresett keresztnévnek. Ha egy konkrét névre szeretnénk rákeresni, dátumtól függetlenül, akkor arra is van lehetőségünk a név keresőben. A honlapon nagyon gyors és könnyű kezelés mellett érhetjük el a kívánt eredményeket. A honlapunkon a névnapok felsorolásában minden Magyarországon bejegyzett név megtalálható, melynek ismert az eredete és rendelkezik meghatározott dátummal a névnap ünneplésére.

Magyarországon kívül, még sok más nemzetek ünneplik a névnapokat, mint pl. a románok, csehek, lengyelek és a balti országok népei. De olyanokkal is találkozhatunk, kik nem ápolják tovább ezt a hagyományt, mint pl. a horvátok és a szlovénok. Minden nemzet más hagyományokat őriz, és másképp ünnepel. Régen az idősebbek sokkal nagyobb ünnepnek tartották a névnapot, mint a születésnapot. Olyan neveket választottak keresztnévnek mely a születésnapjához legközelebbi dátumra esett, vagy arra a hónapra volt jellemző. Ha Ön is szeretné ápolni ezt a szép hagyományt és szeretne figyelmes lenni, akkor a weboldalunk mindig naprakész információval várja, hogy fel tudja köszönteni a családtagjait vagy a barátait névnapjukon. Nagyon szép gesztus, ha nem feledkezünk meg ilyen dolgokról.

Vélemény, hozzászólás?