Mik a munkavédelem legfontosabb eszközei?

A megfelelő munkahelyi légkör megteremtéséhez elengedhetetlen a dolgozók motiválása, az előrelépési lehetőség biztosítása és természetesen a biztonságos környezet kialakítása is. Utóbbi bizonyos ágazatokban igen komoly kihívást jelent, hiszen léteznek olyan szakmák, melyeknél a kockázat kiugróan magas. Ilyen például az építőipar, ahol arányaiban a legtöbb súlyos kimenetellel végződő baleset történik, immáron évek óta.

A folyamatos innovációknak köszönhetően azonban a munkavédelem modern eszközei nagyban elősegítik a rizikó csökkentését. A legfontosabb tehát, hogy ezeket a kiegészítőket mindig rendeltetésszerűen alkalmazzák, a megfelelő hatás ugyanis csak így érhető el. Mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a munkavédelem bizonyos pontjaiért ki felel. Az eszközök biztosítása a mindenkori vezetés feladata, ezek beszerzéséről tehát soha nem a munkavállalónak kell gondoskodnia. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, miszerint a kiegészítők szabályos használata a dolgozók feladata, miként az esetleges hiányosságok azonnali jelzése is elvárás velük szemben.

A munkavédelem legfontosabb kiegészítői egyfelől közvetlenül a munkatársak testi épségének megóvásáért felel, másfelől pedig a veszélyes területek jelzését szolgálja. Függően attól, milyen típusú munkavégzésről van szó, szükségszerű a megfelelő paraméterekkel rendelkező lábbeli, illetve kesztyű viselése. Utóbbiak közt találhatunk olyan modelleket, amik kifejezetten a hőhatással, vagy épp a vágással szemben ellenállók. Amennyiben a munkálatok során fennáll az áramütés kockázata, akkor kötelező az olyan bakancs viselése, ami az ebből adódó sérüléseket minimalizálja. Ugyancsak elengedhetetlen alkalmazni a munkavédelem különböző, jelölésre kifejlesztett termékeit. Ilyen a jelzőkerítés, a védőprofil és a kiálló betonacélvégekre illeszthető kupak is.