Komposztálás előnyei a környezet szempontjából

Magyarországon egy-egy háztartás akár 300 kg hulladékot is előállít, melynek körülbelül egyharmadát komposztálni lehet. A létrejövő komposzt nagyon hasznos, mellyel nagyszerűen támogatni lehet a termőtalajt, emellett a keletkező hulladék mennyiségét is csökkenteni lehet.

Komposztálás során be kell tartani néhány alapszabályt, de összességében elmondható, hogy szinte bárki képes lehet a zöldhulladék előállításra. Nekünk embereknek, csak össze kell gyűjteni az újrahasznosítható hulladákot, a munka nagyrészét pedig rábízhatjuk a természetre. A komposztálásnak számos előnye van, melyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az egyik nagy előny, hogy ezáltal nem kell elégetni a zöldhulladékot, hogy megszabaduljunk tőle, amivel a levegőt szennyeznénk, hiszen füst és különféle káros anyagok keletkeznének. További pozitívum, hogy csökkenteni lehet vagy akár teljes mértékben el lehet hagyni a műtrágya használatot. A helyben való komposztálással csökkenteni tudjuk a szeméttelepre jutó hulladék mennyiségét is. Az pedig csak hab a tortán, hogy a termőföld minősége nagy mértékben javítható.

A házi komposztáláshoz mindenképp szükség van egy megfelelő helyre, illetve egy komposztálásra alkalmas tárolóra, pontosabban komposztálóra. Vannak, akik saját kezűleg barkácsolnak ilyeneket, míg mások készen vásárolják. Például a sunikft.hu webáruházban, ahol háromféle típusból lehet választani. A legkisebb típus az Eco-Master, mely háromszáz literes űrtartalommal rendelkezik. A legnagyobb a Thermo-King, melynek több típusa van, a legnagyobb a kilencszáz literes. Mindegyik komposztáló száz százalékban újrahasznosított műanyagból készül. A sunikft.hu webáruház kínálatában egytől-egyig minőségi termékeket talál, melyek elősegíthetik a komposztálást.