Hogyan növelhető az akkumulátor élettartama?

Az autó akkumulátorok működési elve viszonylag egyszerű, ellenben, ha meghibásodnak, akkor egyáltalán nem könnyű rájönni a hiba okára, ugyanis váratlanul, egyik pillanatról a másikra is elgyengülhetnek. Majd azt veszi észre az ember, hogy már el sem indul reggel az autó.

Az akkumulátor élettartamának növeléséről itt olvashat bővebben! Az akkumulátor élettartamát tekintve nagy szórást figyelhetünk meg. Van, ami csak pár hónapig bírja, más évekig gond nélkül működik. Egy új akkumulátor vételára nem mindenkinek jelent komoly kiadást, azonban úgy véljük, a többség nagyon is kíváncsi rá, hogyan lehet növelni az akkumulátor élettartamát. A legegyszerűbb módja, annak, hogy a teljes lemerülést megakadályozza, ha időnként feltöltjük az akkumulátort. Abban az esetben, ha az autó nyílt cellás akkumulátorral működik, akkor folyamatosan ellenőrizni kell az elektrolit szintet. Ezek töltése esetén vízbontás történik, tehát hidrogén és oxigén kerül ki a rendszerből. Ezeket desztillált víz utántöltéssel tudja helyettesíteni.

Nyílt cellájú akkumulátorok esetében a legjobb, ha kiszereli a kocsiból a töltéshez, majd leveszi a cellákat záró kupakokat. Ezt követően a megfelelő pólusra kell kötni az akkumulátor töltőt, a folyamat végén pedig újra meg kell vizsgálni a folyadék szintet. Ezután visszazárhatók a cellák, az akkumulátor pedig visszakerülhet a helyére. A gondozásmentes akkumulátorokkal fele ennyi macera nincs, mivel itt nincs szükség az elektrolit pótlására. Ezeket csak töltéssel kell ápolni. Érdemes még a szervizeltetés alkalmával az akkumulátor állapotát is ellenőriztetni. Az is fontos, hogy az akkumulátor mindig tiszta és száraz felülettel rendelkezzen, mivel a nedvesség rövidzárlathoz és kisüléshez vezethet.

Vélemény, hozzászólás?