Here ultrahang vizsgálat profi szakorvossal

A here ultrahang vizsgálat keretein belül a szakorvos pontos képet kap a herezacskóban elhelyezkedő heréről, mellékheréről, ondózsinórról, valamint részben magáról a herezacskó faláról is. Ezenkívül megítélhető a here vérkeringése, továbbá a herét ellátó vénák és artériák állapota is.

Here ultrahang vizsgálat akkor indokolt, ha a páciens heretáji fájdalom miatt szenved, gyulladásos folyamatokat tapasztal, tumor vagy ciszta gyanúja miatt fordul orvoshoz. Olykor az andrológus vagy urulógus javasolja a here ultrahangot visszértágulat gyanúja miatt vagy meddőségi kivizsgálás részeként kerül sor az ultrahangos here vizsgálatra. Ha a herék nem tapinthatók, akkor is nagyon gyakran a here ultrahangos vizsgálata jelenti a megoldást. A here ultrahang vizsgálat a folyadékgyülemek kimutatására és annak jellegének megállapítására is alkalmas. Továbbá a műtét utáni állapotok követésére is használják. A here ultrahang vizsgálat fő célja, hogy az orvos megállapítsa a tapintható képlet a herében vagy azon kívül helyezkedik el, valamint folyadékos vagy tömör jellegű-e.

Nagyon fontos tisztában lenni vele, hogy hirtelen fellépő, súlyos herefájdalom esetén felmerül a herekocsány csavarodása, ezért mielőbb urulógushoz kell fordulni. A here ultrahang vizsgálat nem jár fájdalommal, legfeljebb abban az esetben jár kellemetlenségekkel, ha súlyosabb gyulladás áll fenn vagy a here sérülést szenvedett. Ebben az esetben annyira fájdalmas a kezelés, amennyire, ha bármi mással hozzáérnek. Komolyabb előkészületre nincs szükség a vizsgálat előtt, mindössze a mellékhelyiséget érdemes meglátogatni, mivel teli húgyhólyaggal kellemetlen lehet a vizsgálat. A vizsgálathoz természetesen szabaddá kell tenni a herezacskót a ruhától. Bővebb információkat a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon talál!

Vélemény, hozzászólás?