Eurosport 2 – rally bajnokság élőben

Az Európa Rally Bajnokság (hivatalos nevén FIA European Rally Championship) egy autórali verseny, amelyet évente rendeznek meg az európai kontinensen, és amelyet a Nemzetközi Autószövetség (FIA) szervez. A bajnokságot 1953 óta rendezik, és Európa különböző országaiban rendezik aszfalton és murvás raliban.

Eurosport 2 – rally bajnokság várja a musor.tv weboldalon, tehát nézzen be hozzánk és tekintse meg, hogy milyen időközönként nézheti a rally bajnokságot. Ez volt az első nemzetek feletti ralibajnokság, amelyet a világon rendeztek, és ezért a legrégebbi. 2012-ben 60 kiadása volt, 2013-ban pedig az Intercontinental Rally Challenge-vel való egyesüléssel újították meg. A rali Európa-bajnokságot először 1953-ban rendezték meg, a következő évben pedig az egyik legrangosabb ralisorozat volt. Azonban a rali-világbajnokság 1973-as gyártói számára történő bevezetésével, és különösen 1979-től kezdődően a pilóták világbajnokságán, az ERC jelentősége hanyatlásnak indult. Sok éven keresztül egy tipikus ERC-szezonban körülbelül 40 rally szerepelt, és 1974-től a rallykhoz különböző együtthatókat (1, 2, 3 vagy 4) rendeltek, amelyeket megszoroztak a bajnoki pontokkal. Az együtthatók 2-re, 5-re, 10-re és 20-ra történő módosítása sem javított a helyzeten. Így az ERC inkább a rendezvényszervezők sorozata volt, mintsem a versenyzők számára érdekes bajnokság.

Az első fejlesztést a 2004-es szezonra hajtották végre, ahol a rali Európa-bajnokságba beszámítható események számát 20-asra csökkentették, míg a többi rali a regionális „Rally-kupák” részévé vált. Egy ERC-szezon most körülbelül 10-12 eseményt tartalmazott, és így egyértelműbb volt a felépítése. 2007 és 2011 között a versenyzőnek regisztrálnia kellett az Európa-bajnokságra, így csak a regisztrált versenyzők szerezhettek ERC-pontokat, így a helyi versenyzők nem szerezték meg az összes ERC-pontot annak ellenére, hogy részt vettek a bajnokságban. Ha ralit szeretne nézni, keresse fel a musor.tv-t.