Elektromos autó töltés

Az elektromos autók egyik legnagyobb előnye, hogy használatuk során nem szennyezzük a környezetet, mivel az utazás során nem használunk szénhidrogéneket. Bárhol, ahol van 10-16 amperes konténer, ott a villanyautó feltölthető. Tudni kell azonban, hogy töltő és töltő közt nagyok lehetnek a különbségek.

Az elektromos autók töltéséről itt olvashat bővebben. Az elektromos autótulajdonosok többsége otthon szereti tölteni autóját. Nem csoda, hisz kényelmes és egyben praktikus megoldás is egyben, hisz akár csak egy telefon esetében, míg mi alszunk, addig az autó feltöltődik éjszaka, körülbelül 8-10 óra alatt. Az ilyenek általában lassú töltők, 1 vagy 3 fázisról, fázisonként 10-16 amperral töltik az akkumulátort. Alapvetően ez a töltési sebesség nem jelent problémát, hiszen éjszaka amúgy sem használjuk az autót, úgy is mondhatjuk, hogy „pihen”. Ráadásul a legtöbb autós nem teljesen lemerült akkumulátorral tér haza, így nem is kell 8-10 órán át tölteni az autót. Ezek mind váltóáramú töltők. A töltés hossza függ az autó akkumulátorának méretétől, valamint az autóba szerelt egyenáramra alakító egység teljesítménytől, vagyis az invertertől.

De, mi van akkor, ha gyorstöltésre van szükség. Magyarországon minden 3,6-40 kilowattos váltóáramú töltő gyorstöltő kategóriába tartozik. Hazánkban leginkább az ELMŰ által telepített 22 kilowattos oszlopok és az EON gondozásában felállított 11-22 kilowattos oszlopok terjedtek el. Ezek közös tulajdonsága, hogy valamennyihez TYPE2-es kábellel lehet csatlakozni. Az ELMŰ töltőpontok használatához elengedhetetlen egy előregisztráció és egy mobiltelefonos applikáció. Az EON gyorstöltők általában szállodák és éttermek mellett találhatók, itt az üzemeltető segít minket a töltésben.

Vélemény, hozzászólás?