A lefolyó eltömődésének lehetséges okai

Van, amikor dolgunk végeztével kihúzzuk a dugót és várjuk, hogy lefolyjon a víz, akkor igen kellemetlen lehet, hogy kis idő elteltével sem történik semmi, a víz pedig csak kavarog. Ez egyértelmű jele a dugulásnak, de milyen egyéb jelei vannak, lefolyónk eldugult?

A lefolyó eltömődéséről itt érhet el többet. Ha a mosogatóból lassabban folyik le a víz a megszokottnál, akkor bizony aggódhatunk, hogy a lefolyó kezd eltömődni, vagyis csak idő kérdése, hogy mikor fog teljesen eldugulni. Ekkor sejthető, hogy a lefolyócső egy távolabbi pontja szűkült be, így dugulás esetén sokkal nehezebb lesz, elhárítani a problémát. Van még egy eset, amikor a víz lefolyik, azonban gyanakodhatunk, hogy hamarosan el fog dugulni a lefolyó. Mégpedig amikor egyszer minden rendben, máskor pedig alig megy le a víz. Ezek a lüktető váltakozás is előre jelezheti a hamarosan bekövetkező problémát. A wc-ben is tapasztalhatunk ilyen jellegű problémát, ott akár az is intő jel lehet, hogy sima víz esetén könnyen távozik a víz, azonban, amint komolyabb terheléssel kell megküzdenie, mint például wc papír, a tartalom már jóval nehezebben, akadozva távozik.

Ha a víz nehezen ugyan, de még képes távozni, akkor még szerencsések vagyunk, hisz megelőzhetjük, hogy ne legyen nagyobb a baj. Alkalmazhatunk vegyszereket is, ezeknél viszont azt javasoljuk, hogy használjon védőfelszerelést, vagyis gumikesztyűt és védőszemüveget. Továbbá azzal is tisztában kell lenni, hogy a vegyszereket ne vegyítsük egymással, mivel egymással elegyedve mérgező hatásúak lehetnek. Emellett otthoni praktikákat is be lehet vetni, például kólát, mely a benne lévő foszforsavnak köszönhetően kiválóan végzi oldja a szennyeződéseket. A lúgkő és a forróvíz elegye is hatásos lehet.

Vélemény, hozzászólás?