Égett szag, gyanús hangok a fékezés során? Mire utalhatnak ezek a jelek?

Rendkívül kellemetlen, amikor autózás során a motor duruzsoló hangját hallva, ahogy rálépünk a fékpedálra, furcsa, égett szagra leszünk figyelmesek, esetleg rendellenes, korábban nem tapasztalt hangot hallunk. Ekkor joggal merülhet fel bennünk a gondolat, hogy vajon mi állhat a szokatlan jelek hátterében?

Az autó fékrendszerével kapcsolatos problémákról itt olvashat bővebben! Az gépjárművel való biztonságos közlekedés során az egyik legfontosabb szempont, hogy a fékberendezés megfelelő állapotban legyen, hogy ott és akkor tudjunk megállni, ahol csak szeretnénk. Emiatt elengedhetetlen, hogy rendszeres időközönként, amikor szerelőhöz visszük az autót, akkor a fékrendszer is le legyen ellenőrizve. Így kisebb eséllyel lesz részünk kellemetlen meglepetésekben. Ha nem megszokott jeleket tapasztalunk, annak jobb mielőbb a végére járni. A fékrendszer egyes elemei magas hőhatásnak és nagy terhelésnek vannak kitéve, így nem csoda, hogy idővel cserére szorulnak. A leggyakrabban a fékbetétet és a féktárcsát kell kicserélni, habár ez nagy mértékben múlik a használat módjától, az alkatrész minőségétől és a sofőr vezetési stílusától.

Sajnos a legalaposabb szervizelés mellett is előfordulhat, hogy sérülések keletkeznek a fékrendszer egyes elemein. Kezdetben ez talán nem jelent problémát, azonban idővel egyik pillanatról a másikra megjelenhetnek. Emiatt fontos, hogy odafigyeljünk az autó viselkedésére és ha nem megszokott jeleket tapasztalunk, akkor mielőbb derítsünk fényt a hiba forrására. Érdemes megjegyezni, hogy mikor érzékeljük a megszokottól eltérő jeleket, hogy a szerelővel is megoszthassuk ezt. A jól működő fékrendszer akár életet is menthet, ezért nagyon fontos, hogy komolyan vegyük az esetlegesen jelentkező problémákat.