Diszkrét szifilisz szűrés és kezelés a belvárosban

A szifiliszt egy dugóhúzószerű baktérium okozza, ami könnyen és gyorsan elpusztul ha kikerül a szerveztből. A szifilisz már nagyon régóta, az újkor kezdeti óta jelen van az emberek életében, de Magyarországon a 90-es évektől kezdődően nőtt meg a szifiliszes betegek száma. A betegség több szempont miatt is terjed, de az egyik legfontosabb, hogy rengeteg olyan szexuálisan aktív ember van, akik keveset tudnak csak erről a megbetegedésről.

Diszkrét szifilisz szűrés és kezelés a belvárosban elérhető, ezért ha ön is felismerte saját magán a tüneteket, akkor itt az ideje hozzánk fordulni, hiszen ha a szifilisz nincsen kezelve, akkor krónikus lefolyású is lehet. Normál esetben a behatolási kapuban, vagyis a nemi szervek, száj, végbélnyílás táján terjed a betegség, de akár a szexuális előjáték során igénybevett testrészek által is pl. emlőbimbó harapdálása is terjeszthet szifiliszt. Átlagosan három hét múlva fájdalommentes, jól elhatárolható szöveti tömöttség alakul ki amelynek a felszíne szinte azonnal kisebesedik. Ez az elsődleges fekély, amelyben hemzsegnek a treponemák, és nagy mértékben fertőző, ez a szifilisz első szakasza.

Amikor megjelenik a fekély, a szűrővizsgálat még negatív, amikor a duzzanat már harangnyelvre hasonlít, akkor már biztosan pozitív lesz az eredmény. Ha az érintett fertőzötteknél még ilyenkor sem derül ki a szifilisz betegségre, akkor a megfertőződés napjától számítva kb. 9 hét múlva előtörhetnek a másodlagos szifilisz tünetei is. Ezekre az  jellemző, hogy egyáltalán nem viszketnek, halványrózsaszínű foltok, majd barnásvörös, tapintható, foltok jelennek meg szélükön gyakran gallérszerűen hámló kiütések is megfigyelhetőek. A klasszikus megjelenésétől azonban többször eltérnek. A hajlatokban, a nemi szerveknél kisebesedő, bűzös, nedves csomócskákat is érezhetünk. A nedves elváltozások szörnyen fertőzőek.

Vélemény, hozzászólás?