A lapostető vízszigetelés ma már gyorsan és hatékonyan kivitelezhető

A modern építésű lakóházak kapcsán egyre elterjedtebb a sík kialakítású tető, méghozzá nem véletlenül. Az így nyert plusz felület ugyanis könnyedén hasznosítható akár teraszként is, ez pedig a sűrűbben lakott területeken hatalmas előnyt jelenthet. Ezzel együtt azonban feltétlenül szem előtt kell tartani, miszerint egy ilyen konstrukciónál fokozott figyelmet kell fordítani az állagmegóvásra.

A lapostető vízszigetelés ugyanis kardinális jelentőséggel bír, lévén a hagyományos fedélkialakítással szemben itt a gravitáció nem vezeti el a csapadékot. Ez pedig nagyobb esőzéseket követően a folyadék pangásához vezethet, így a legkisebb repedés is beázást okozhat. Sajnos a beszivárgó nedvesség nem csak esztétikailag problémás, de a falazat struktúráját is legyengítheti, a javítás pedig csak nehezen kivitelezhető. Ezért aztán a lapostető vízszigetelés állapotának rendszeres ellenőrzése hihetetlenül fontos, kiváltképp, ha régebbi az épület és esetleg még bitumenes lemezek látják el ezt a feladatot.

Tudniillik ezeknél fennáll a veszélye, hogy a folyamatos UV-sugárzás és a magas hőhatás miatt elrepedeznek, ha pedig ez megtörténik, akkor minél gyorsabban ki kell javítani a hibát. Ilyenkor a lapostető vízszigetelés cseréje a legkézenfekvőbb megoldás. Szerencsére a mai modern polimer alapú konstrukciók esetében gyakorta nincs szükség a bitumenes lemezek eltávolítására sem, ez persze természetesen csak az előzetes felmérés során dől el. A legtöbbször elegendő a meglévő lapostető vízszigetelés fedése egy speciális elválasztó réteggel és erre közvetlenül ráhelyezhető a PVC. Így megspórolhatjuk a bontással és az elszállítással kapcsolatos kiadásokat és időveszteséget is, ráadásul az elkészült tető hosszú évtizedekig ellenáll majd az időjárás viszontagságainak.