Vonalkód kialakulása és annak típusaink az áttekintése

A vonalkód, mint technika viszonylag fiatal szakterület. A létrejöttük az olvasásához és nyomtatáshoz szükséges eszközök szükséges technikai lehetőségeivel függnek össze. A teljes kínálatunkat megtekintheti a www.webshop.vonakod.eu oldalon.

Vonalkód a különböző cégeknél indult fejlesztésekből, az elmúlt két-három évtizedben közel 30-40 különböző típus született meg.  Ezekből kb. egy tucatnyi vált elterjedté és szabványossá. A szabványosító szervezetek közül a legfontosabbak az AIM, ANSI, EAN, UCC és az EDI. A legfőbb vonalkód típusok közé sorolhatjuk a hagyományos vonalkódokat, melyet egymással párhuzamos fekete és fehér csíkok váltakozásából tevődnek össze. Egy előre meghatározott szabály szerint váltakoznak a vonalak és a köztük lévő szélesség, amely alapján hordozzák magukban az információt. Minden vonalkód egy általános szabály szerint épül fel. A legtöbb vonalkód a következő képen épül fel: a vonalkód elején található a nyugalmi zóna, ezt követi a start karakter, aztán egy vagy több adatkarakter, majd az ellenőrző karakterek, újra egy stop karakter és végül egy hátsó nyugalmi zóna.

A vonalkódok lehetnek fix illetve változó hosszúságúak is. Megkülönböztetünk önellenőrző és önszinkronizáló vonalkódot is. Akkor beszélhetünk önellenőrző kódról, ha egy egyszerű nyomtatási hiba hatására nem kapunk vissza más karaktert olvasáskor, vagyis nem történik úgynevezett helyettesítési hiba. Az Önszinkronizáló vonalkódok esetén az olvasó a kód struktúrájából tud következtetni a vonalak és vonalközök relatív szélességére. Amennyiben bármilyen információra lenne szüksége keresse fel a Computer és vonalkód technika nevű vállalkozást a következő telefonszámon: +36 30 9929140. Vagy írhat az e-mail vonalkod@vonalkod.eu címre.

Vélemény, hozzászólás?