Új HPV elleni védőoltás a Belvárosi Orvosi Centrumban

A HPV védőoltások által megelőzhetők a HPV vagyis a humán papillomavírus által okozott rákos megbetegedések. Például a méhnyakrákos esetek hetven százalékáért a HPV tehető felelőssé. A kilenc komponensű, új HPV elleni védőoltás komoly védelmet nyújt!

Új HPV elleni védőoltás a széleskörű védelemért! A legújabb, kilenc komponensű HPV vírus akár kilenc és huszonhat éves kor közötti fiúk és lányok számára is beadható. A leggyakoribb genitális szemölcsöt okozó HPV 6- és 11 ellen is védelmet nyújt. Továbbá védelmet nyújt az anális daganatokat és méhnyakrákot okozó HPV 16 és 18 ellen is, illetve további öt, a rák szempontjából nagy kockázatú HPV ellen. Az új oltás a legtöbb nagy kockázatú HPV-vel szemben védelmet nyújt. Az új HPV kapcsán vannak bizonyos kérdések, melyek felmerülhetnek a páciensekben. Ilyen például, hogy a kilenc komponensű HPV vakcina beadható-e huszonhat év felettieknek is. A válasz igen, huszonhat éves kor felett sincs semmilyen káros hatással a HPV elleni vakcina az emberre.

A már megfertőzött betegek sokszor bíznak benne, hogy a már meglévő fertőzésre pozitív hatással lesz, ha beadatják maguknak a vakcinát. A védőoltás, azonban nem gyógymód, csak a megelőzésben van szerepe. Viszont beadható már megfertőződött betegeknek is, mivel a további törzsek ellen védelmet nyújt. Vannak, akik azzal érvelnek, hogy voltak már fertőzöttek, ám szervezetük felülkerekedett a fertőzésen. Egyrészt hasznos beadni, mert tovább adható egy olyan partnernek, akinél már gondot okoz, másrészt a HPV egy másik típusával szemben már nem lesz feltétlenül ilyen szerencsés. Az új, kilenc komponensű vakcinát abban az esetben is be lehet adni, ha már kapott régebbi védőoltást. Bővebb információkat a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon találhat!

Vélemény, hozzászólás?