Téli szezonban működő légkondicionáló

Talán Ön is járt már úgy, hogy bekapcsolta a fűtést és arra lett figyelmes, hogy a kültéri légkondicionáló egység bekapcsolt. Odakint hideg van, a termosztát fűtésre van állítva, tehát a szellőzőnyílásokból meleg levegő jön, azonban mégis megy a légkondi, amire nem talál magyarázatot. Az alábbiakban elmagyarázzuk mi okozza a jelenséget!

A légkondicionáló téli működéséről itt tudhat meg többet! Arra a kérdésre, hogy télen miért működik a légkondicionáló, nagyon egyszerű a válasz, azért, mert ez egy hőszivattyú. A hőszivattyúról alapvetően azt érdemes tudni, hogy egy légkondicionáló berendezés, mely a fűtés biztosítása érdekében fordítva működik. Nagy előnyük, hogy enyhe tél esetén, akár az áramfogyasztás felét is megtakaríthatja a padlófűtéshez vagy az elektromos kemencékhez képest. A módszer igazán egyszerű, a hőszivattyú nem létrehozza a hőt, hanem megmozgatja azt. Ha összehasonlítjuk a hőszivattyú működését az elektromos kemencével, akkor azt látjuk, hogy a hőátadási folyamat befejezéséhez viszonylag kevés energiát használnak fel.

A nyári hónapokban mindez fordítva történik, ugyanis a hőszivattyú hőtekercsekkel hőt vesz fel a lakás belsejéből és a szabadba küldi. Télen ugyanez az egység a hűtőközeg áramlását megváltoztatja, tehát felszívja a meleg levegőt kintről és a lakásba szállítja. Talán elsőre nem könnyű megérteni, azonban a kültéri hőszivattyú és a kültéri váltóáramú egység pontosan ugyanúgy néznek ki. Ha szeretné megtudni, hogy rendelkezik-e hőszivattyúval, akkor menjen ki a szabadba és a kondenzátoron keresse meg a modellszámot. A Google segítségével hamar rá fog jönni, hogy hőszivattyúja vagy klímaberendezése van. Ezenkívül nézze meg a kültéri egység rácsát. Abban az esetben, ha egy sárgaréz elrendezést lát, amelynek egyik oldalán 3 szerelvény van, akkor rendelkezik hőszivattyúval.

Vélemény, hozzászólás?