Társasházi kazáncserék teljeskörűen, akár egy strangon lévő kazánokat is, ügyintézéssel, gyűjtőkémény béleléssel

Természetesen ilyen esetben is ki lehet cserélni a készüléket egyszerűsített kazáncsere keretein belül, hogyha a fogyasztói gázvezetéken nem akarunk módosítani, viszont az 1 strangon lévő, 1 gyűjtőkéménybe tartozó összes kazánt egyszerre le kell cserélni, illetve a gyűjtőkéményt is, mivel a kondenzvíz, ami a kéményen visszacsorog, tönkreteszi a régi kéményt és régi kazánt, mert maró hatása van, amihez már új PPs/Alu anyagú kémény való, ami már bírja ezt a savas hatást.

Természetesen ide is mindegyik kazánhoz külön-külön iszapleválasztókat kell beszerelni és külön el kell vezetni a kondenzvizet is, viszont a legalsó lakónál a kémény részére, külön ki kell alakítani egy kondenzvíz elvezetőt, vagy akár kondenzvíz semlegesítőt is.

Társasházi kazánházban a 100-200kW- vagy akár nagyobb teljesítményű kazáncsere, egyszerűsített kazáncserével átadható?

Nem, ez annál egy sokkal komolyabb, összetettebb, átadás-átvételi procedúra. 75kW fölötti készülékcsere tervköteles, még akkor is, ha a fogyasztói gázvezetéken nem történt módosítás.

Minden egy meghatalmazással kezdődik az MVM felé a társasház és a kivitelező cég közt, hogy eljárhatunk a nevükben s megrendelhetjük a gázóra leszerelését. Tervezői MEO esetén is szükséges a gázóra leszerelését kérni, mert a vízoszlopos nyomásmérő pumpa mérési pontját, a gázóránál lévő fogyasztói vezetékre kell csatlakoztatni a méréshez.

Egy ilyen kazáncserét alapos tervezés előz meg, szükségünk van, villamos tervezőre, villámvédelmi tervre, gáztervezőre, kéményméretezésre, hő-és áramlástechnikai számításra, gyűjtőkéményes rendszer kialakításra, szivattyú méretezésre, és hőszükséglet számításra.

A felmérésen a kazánház helységet teljesen fel kell térképezni, alaprajzot készíteni, a meglévő csöveket megjelölni. Szintenként ellenőrizni kell, a hőigényt és strangonként megállapítani lakásokra bontva a hőszükségletet. Minden egyes lakásban meg kell nézni a csőrendszert, a nyomvonalát, az iránytöréseket, a gerinc és a bekötő vezetékek átmérőit, hány darab radiátorhoz kell eljutnia, a fűtővíznek. Ellenőrizni kell a radiátorok méretét a termofejeket, és a torlókat is. Ezek azért fontos felmérés során, mert így megkapjuk az ellenállás értékét, amivel a szivattyú méretezésekor számításba kell venni.

Kazáncsere
Kazáncsere

A hőszükséglet számítás után a kéményes méretezővel és a gáztervezővel közösen kiválasztjuk a megfelelő kapacitású kondenzációs gázkazánt, és utána a füstgázelvezető cső méreteinek a tervezését el lehet kezdeni.

Miután elkészültek a tervek, megkezdhetjük a bontási munkálatokat, célszerű a kazánházban, az előremenő és a visszatérő vezetékeknél elvágni a csöveket, és onnan újra építeni az egész rendszert. Mivel hatalmas rendszerről lévén szó, ezért kötelező a hőcserélő telepítése, hogy teljes mértékbe megvédje a kazánokat a szennyeződésektől, lerakódásoktól. Több kazán esetén a kondenzációs kazánokat, úgynevezett kaszkád rendszerbe kötjük, hogy a kazánok terhelését is el tudjuk osztani. Nagyobb kazánházakban, ahol több strang is van, egy osztó-gyűjtőt szokás telepíteni, és mindegyik felszállót külön szivattyúval ellátni, hogy elosztódjon a terhelés, illetve egy 3utu szeleppel összekötni az előre és a visszatérő ágat. A strangokra külön-külön strang szabályzókat építünk be, illetve minden visszatérő ágra szennyfogót szerelünk be. Hasonlóan mint a lakossági egyszerűsített kazáncsere során, ide is be kell építeni iszapleválasztót, csak ide 3”-os dimenzióba, valamint mikrobuborék leválasztót, automata légtelenítővel és töltő-ürítő csonkkal. Eközben a kéményesek is megszerelik a füstgáz elvezető rendszert, kialakítják a levegő oldalt is, és tömörségi mérést végeznek. A villanyszerelő csapat is kialakítja a vezérlést, opcionálisan külső hőmérséklet érzékelőt is felszerelnek, az összes felszálló vezeték szivattyúját összekötik a kazán vezérlésével és EPH-ba is összekötik a vezetékeket, azaz leföldelik a vezetékeket. Utána egy Metrel eszközzel méréseket végeznek a rendszeren és elkészítik az EPH jegyzőkönyvet. Miután végeztünk a szereléssel, feltöltjük a rendszert, ellenőrizzük a kötéseket, utána jöhet a tervezői MEO, a vízoszlopos pumpát rákötjük a gázvezetékre és ellenőrizzük, hogy tömör-e a rendszer. Sikeres MEO után jegyzőkönyvet készítünk és lejelentjük a helyi művek felé a kazáncserét.