Talajtömörítés a legjobb eszközökkel

A talajtömörödés akkor következik be, amikor a talajrészecskéket összenyomják, csökkentve a pórusteret közöttük. Az erősen tömörített talajok kevés nagy pórust tartalmaznak, kevesebb az összes pórustérfogat és következésképpen nagyobb a sűrűség.

Talajtömörítés vár mindenkit az epo-trend.hu weboldalon méghozzá a legjobb gépekkel, tehát nézzen be hozzánk és itt mindent megtalál ami a talajtömörítéshez szükséges. A tömörített talajban csökken a víz beszivárgásának és a vízelvezetés sebessége. Ez azért történik, mert a nagy pórusok hatékonyabban mozgatják lefelé a vizet a talajon keresztül, mint a kisebb pórusok. Ezenkívül a tömörített talajokban lelassul a gázcsere, ami megnöveli a levegőztetéssel kapcsolatos problémák valószínűségét. Végül, míg a talajtömörítés növeli a talaj szilárdságát – a talaj képességét, hogy ellenálljon egy alkalmazott erő mozgatásának – a tömörített talaj azt is jelenti, hogy a gyökereknek nagyobb erőt kell kifejteniük a réteg behatolásához. A talajtömörítés megváltoztatja a pórustér méretét, eloszlását és a talaj szilárdságát. A változás számszerűsítésének egyik módja a tömegsűrűség mérése. Ahogy a talajban csökken a pórustér, a térfogatsűrűség növekszik.

A nagyobb agyag- és iszaptartalmú talajokban, amelyeknek természetesen nagyobb a pórustérük, kisebb a térfogatsűrűségük, mint a homokosabb talajoknál. A jó talajszerkezet fontos a víz, a gázok és a gyökerek mozgása szempontjából, amelyek mind kritikusak az egészséges talaj szempontjából. A tömörített talajok nem rendelkeznek megfelelő talajszerkezettel, mivel a víz, a gázok és a növényi gyökerek mozgásában elengedhetetlen légterek összenyomódnak. További részletekért keresse fel az epo-trend.hu weboldalt, hiszen itt mindent megtudhat gépjeinkről és az árakról is.

Vélemény, hozzászólás?