Mire figyeljünk, amikor a puffertárolók kínálatából választunk?

Noha az utóbbi években hazánkban egyre kevésbé jellemző, hogy a téli időszakban huzamosabb ideig nagyobb hideggel kelljen megbirkózni, az előrejelzések alapján ez hamarosan ismét komoly dilemmát fog jelenteni. Ennek, illetve a folyamatosan növekvő energiaáraknak köszönhetően döntő befolyással bíró kérdés, milyen hatékonyságú fűtésrendszer található otthonunkban.

Sokan ugyanis még mindig alábecsülik a puffertárolók jelentőségét, holott ez a kiegészítő nem csupán költséghatékonyság tekintetében bír kimagasló tulajdonságokkal, de a komfortérzetünket is számottevően megemelheti. Különösképp igaz ez, ha az otthonunk fűtéséről, illetve melegvíz-ellátásáról kazán gondoskodik. Puffertárolók igénybevétele nélkül tudniillik folyamatosan nagy teljesítményen kell ezt üzemeltetni. Ezzel kapcsolatban a fő problémát az okozza, hogy erre az energiamennyiségre az idő nagy részében nincs szükségünk, ezáltal azt vagy kiengedjük a kéményen keresztül, vagy az eloltás következtében maga a tüzelőanyag vész kárba.

Hosszú távon ez a metódus azonban roppant gazdaságtalan. Puffertárolók alkalmazásával ugyanakkor ez a jelenség sikeresen kiküszöbölhető. Túl azon, hogy ezzel a módszerrel rengeteg energiát megspórolhatunk, arról sem szabad megfeledkeznünk, miszerint így elegendő lehet jóval ritkábban begyújtani a kazánt, lévén a hőtartalék segítségével a kisebb teljesítményigényű időszakok enélkül is áthidalhatók. Ez pedig kényelmi szempontból is nagyon fontos tényező. Amennyiben a puffertárolók beépítésére a fűtésrendszer kialakítása során nem került sor, úgy ezt a legtöbb esetben utólag is könnyedén meg lehet oldani. Ehhez célszerű szakember segítségét igénybe venni, tudniillik egyáltalán nem mindegy melyik modell mellett tesszük le a voksunkat, főképp, ha otthonunk melegvíz-ellátását is ez a rendszer látja el.