Milyen hibák esetén tilos útnak indulni az autóval?

A biztonságos közlekedés egyik fontos kritériuma, hogy az autóval minden rendben legyen műszaki szempontból. Másrészt természetesen az is nagyon fontos, hogy mi magunk is olyan állapotban legyünk, hogy a körültekintő, biztonságos vezetés ne jelentsen problémát.

Az autó műszaki állapota kapcsán bővebb információkért katt ide! Mielőtt útnak indulnánk nem árt néhány dolgot leellenőrizni az autón. Mindössze pár perces műveletről van szó, így nem érdemes ezt mellőzni. A legjobb, ha az ellenőrzést nem csak hosszabb utak előtt, hanem akkor is elvégezzük, ha csak a közeli boltba ugrunk el pár apróságért. Először is szemrevételezzük a gumiabroncsokat, hogy a megfelelő állapotban vannak-e. Például van-e bennük elegendő levegő és nincs-e rajtuk sérülés. Ha ezzel megvagyunk, akkor a világítást ellenőrizzük le. Ahogy a közismert mondás is tartja, a „látni és látszani” elv rendkívül fontos a közlekedésben. Már egy-két kiégett izzó is balesetveszélyes lehet, különösen, ha emiatt az arra közlekedő csak későn észlel minket. Ami talán még ennél is fontosabb, az a fékpróba elvégzése.

Ehhez elengedhetetlen, hogy a fékrendszer tökéletes állapotban legyen. Ha bármi rendellenességet tapasztalunk, akkor jobb mielőbb szervizbe vinni az autót. Hibás fékkel ugyanis életveszélyes közlekedni. Ha az indítást követően bármilyen jel felbukkan a műszerfalon, akkor azt érdemes komolyan venni, mivel idővel csak még több problémára számíthatunk. Ha félvállról vesszük az adott jeleket, akkor idővel még több fejtörést okozhatnak ezek nekünk. Különösen a motorhibát jelző ikont kell komolyan venni. Elképzelhető, hogy kisebb hibáról van szó, de akár igazán nagy gond is lehet. A legjobb, ha ilyen esetben mielőbb szervizbe visszük az autót, ahol fény derül a probléma forrására és ki is javítják azt.