Hol van a legoptimálisabb helyen a kazán?

A felújítás vagy építkezés egyik fontos aspektusa a kazán szerelés. Fontos ekkor eldönteni, hogy pontosan hova kerüljön a kazán, hiszen az egész házat be kell tudnia fűteni.

A kazán elhelyezéséről ezen a linken olvashat többet. Sokaknak már az is nagy dilemmát okoz, hogy milyen típusú kazánt válasszanak. Ám az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy az emberek többsége a kombinált kazán mellett teszi le a voksát. Nagy előnyük, hogy ezek használhatók ki a legjobban. Majd, ha a kazán típusát illetően sikerült döntést hozni, akkor már csak azt kell meghatározni, hol legyen a helye. Pár évtizede bevett szokás volt, hogy a kazánokat olyan helyiségbe helyezték, ahol a legtöbb meleg vízre volt szükség. Ilyen helyiség például a konyha vagy a fürdő. A fürdő, manapság is jó választásnak bizonyul, mivel leginkább itt van szükség a legtöbb meleg vízre. Továbbá, azért is plusz pont, hogy itt megfelelően eltudjuk vezetni a vezetékeket, valamint a keletkezett kondenzációs víz is könnyedén elvezethető a fürdőszobai lefolyókon keresztül.

A kazánt illetően arra is ügyelni kell, hogy a füst elvezetés meg legyen oldva, lehetőleg messze az ajtóktól és az ablakoktól. A visszaáramló füst ráadásul veszélyes is lehet. Akár a konyha is ideális hely lehet, mivel itt szintén nagy mennyiségű meleg vízre van szükség, valamint nem kell messziről elvezetni vezetékeken. De ha a fürdő, illetve a konyha sem jöhetnek szóba, például méret problémák miatt, akkor akár más helyiségekben is elhelyezhetjük, és akár diszkréten el is fedhetjük, hogy senkit ne zavarjon az ott léte. A legfontosabb kérdés, hogy meg tudjuk oldani a melléktermékek elvezetését. Mivel a mai modern kazánok nagy előnye, hogy meglehetősen csendesek és viszonylag kicsik.

Vélemény, hozzászólás?