Benchmarking, akcióterv

A szükséges elemzések elvégzése, és az annak eredményeképpen kialakított célok beépítése és elfogadtatása után következhet maga az akció, vagyis a meghatározott célok végrehajtásának folyamata. A vállalatok többségének esetében külön benchmarking programot dolgoznak ki ennek levezénylése érdekében, vagyis hogy az elemzés során feltárt területeken, a legjobb gyakorlatot bevezessék a meghatározott célok mentén.

Fontos ezen akcióterv, akcióprogram mielőbbi végrehajtása, amíg a kezdeti lelkesedés még megtalálható a munkatársak körében. Tehát az akcióprogramot működésbe kell hozni, a feladatok és azok felelőseinek kijelölésével. És ezek után a legfontosabb dolog az akcióprogram folyamatos figyelemmel kísérése. A végrehajtás nyomon követése érdekében sok vállalat alkalmaz külön, saját fejlesztésű rendszert a folyamatos monitoringhoz és az értékeléshez.

Ez azért is játszik fontos szerepet, mert lehetővé teszi, hogy a megfigyelt probléma-megoldások és fejlesztéseket azonnal be tudják építeni a működésbe, valamint a megfigyelt hibákat is idejében tudják orvosolni. Az akcióprogram lefolytatásának lényegi eleme lesz aztán ez a folyamatos javítás, vagyis a megfigyelt eltérések, hibák lehetőséget nyújtanak a visszacsatolásra, a folyamatok illetve az összemérési alapok módosítására, tökéletesítésére.

Mindezen részletekből is jól látható, hogy mennyire igaz az, hogy a benchmarking kitűnő eszköz nemcsak a legjobb gyakorlat „lemásolásához”, hanem segítségével a meglévő folyamatokat jobban meg lehet ismerni, és a megfelelő irányba fejleszteni.

Vélemény, hozzászólás?