Az eszméletlen drága festmények világa

Napjainkban is sokat vitatott kérdésnek nevezhető az, hogy vajon egy festmény árát mi alapján határozhatják meg, illetve, hogy menyire nevezhető értékesnek. Az eszméletlen drága festmények miért olyan értékesek?

Festmények nagyon változó áron megvásárolhatóak. Hiszen találkozhatunk olyan darabokkal, melyek horribilis áron kelnek egy-egy aukción, és olyannal is találkozhatunk, akiknek a hagyatéka milliókat érhet. Festő és festő között is nagyon sok különbség van, amely sokszor szinte megmagyarázhatatlan, hogy kit mi alapján értékelnek, ugyanis van, hogy egy gyönyörűen kidolgozott festmény ára meg sem közelíti egy absztrakt műjét, amely sokak szemében csak egy firka. Illetve olyannal is találkozhatunk, amikor a festő műi akkor válnak igazán értékessé, amikor már meghal. Néhány nagyon ügyesen menedzselik magukat, így olyan hírnévre tehetnek szert mint egyes sztárok. Számos ilyen példát ismerünk. Pl. Csontváry Kosztka Tivadar képei egészen Párizsig jutottak 1907-ben, viszont itthon a hazájában mégsem talált kimondottan nagy közönségre és nem lett népszerű. Majd halála után a festményeit anyagáron akarták értékesíteni. Szóval sosem lehet tudni, hogy a köztudat mit fogad el.

Az eszméletlen drága festmények egyike:

Ma már számos olyan listát találhatunk melyben a világ legdrágább festményei vannak számon tartva.  Viszont a valaha eladott festmény ára igazán figyelemre méltó, hiszen 300 millió dollárért cserélt gazdát. Ez a festmény pedig Paul Gauguin által festett Nafea faa ipoipo?. Csak, hogy kicsit átlássuk a helyzetet, hogy milyen összegről beszélünk, ezen az áron közel 7 millió festhetnénk le. Amennyiben Önt is érdekli a művészet és azon belüli piszkos anyagiak alakulása, akkor keressen fel bennünket a honlapunkon, ahol ezzel kapcsolatban minden fontos információt megtalálhat. A weboldalunkat az alkotasutca.hu oldalára kattintva találhatja meg.

Vélemény, hozzászólás?