Alapvető különbségek a 2T és 4T között

Ahhoz, hogy a motorkerékpárok megfelelően működjenek, az autókéhoz hasonló motorolajra van szükség. Kezdetben ezek a motorolajok nagyon hasonlítottak az autókéhoz, viszont a technika fejlődésével ezek is specifikussá váltak. Az egyedi motorkerékpárokhoz tervezett motorolajok közt található a 2T és a 4T jelzéssel ellátott keverék. Na, de mit kell tudni róluk?

A 2T és a 4T motorolajok közti különbségekről ezen a linken tájékozódhat! A motorkerékpárok motorjai az autók motorjaihoz képest eltérő kenési tulajdonságokkal rendelkeznek, emiatt kifejezetten a kétkerekűekre kifejlesztett motorkerékpár olajra van szükség. Ennek az az oka, hogy a motorkerékpár olaj az erőforrás mellett a sebességváltó kenésében is szerepet játszik. Továbbá a motorkerékpár motorjának hűtése kevésbé bonyolult, mint egy autóé. Viszont pont emiatt a motorolajnak magasabb üzemi hőfok ellett kell helyt állnia. A motor magasabb fordulatszámon működik, aminek következtében a motorolaj is nagyobb terhelést kap. A megfelelő motorolaj kiválasztásához először is azt kell figyelembe venni, hogy kétütemű vagy négyütemű autóba keresünk motorolajat.

A 2T a kétüteműt, míg a 4T a négyütemű motort jelöli. A két típus közt alapvetően az a különbség, hogy az egyes ciklusok alatt a dugattyú hányszor mozog felfelé és lefelé. A kétütemű motor esetében minden második ütem tekinthető hasznosnak, míg a négyütemű motor esetében minden negyedik. Mivel mindkét motor különböző működési elv alapján működik, ezért nagyon fontos, hogy az adott motortípusnak megfelelő motorolajat használjon. A kétütemű motor esetében az üzemanyaggal kell összekeverni az olajat. A modern motorkerékpárok ma már inkább négyütemű motorokkal vannak felszerelve. Bővebb információkért érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba!