A hőszivattyúk működése!

A hőszivattyú egy olyan elektromos eszköz, amely kivonja a hőt az egyik helyről és továbbítja azt egy másikba. A hőszivattyú nem új technológia; évszázadok óta használják a világ minden táján. A hűtőszekrények és a légkondicionálók egyaránt jó példák erre a technológiára.

Tovább a bejegyzésre! A hőszivattyúk hőt továbbítanak egy hűtőközegnek nevezett anyag keringtetésével a párolgási és kondenzációs cikluson keresztül. Egy kompresszor szivattyúzza a hűtőközeget két hőcserélő tekercs között. Az egyik tekercsben a hűtőközeget alacsony nyomáson elpárologtatják, és hőt vesznek fel a környezetéből. A hűtőközeget ezután összenyomják a másik tekercsen, ahol nagy nyomáson kondenzál. Ezen a ponton felszabadítja a hőt, amelyet a ciklus korábban abszorbeált. A hűtőszekrények és a légkondicionálók egyaránt jó példák a hőszivattyúkra, mert ezek csak hűtés üzemmódban működnek. A hűtőszekrény alapvetően egy szigetelt doboz, amelyhez hőszivattyú-rendszer csatlakozik. Az elpárologtató tekercs a doboz belsejében található, általában a fagyasztórekeszben.

A hő elnyelődik erről a helyről, és kívülről továbbadódik, általában az egység mögött vagy alatt, ahol a hűtőtekercs található. Hasonlóképpen, egy légkondicionáló hőt továbbít a ház belsejéből a szabadba. A hőszivattyú ciklus teljesen megfordítható, és a hőszivattyúk egész évben biztosíthatják az otthona klímaberendezését – télen fűthetnek, nyáron hűthetnek és száríthatnak is. Mivel a talaj és a külső levegő mindig tartalmaz hőt, a hőszivattyú még hideg téli napokon is hőt szolgáltathat a háznak. A hőszivattyú egy nagyon hasznos eszköz, amire minden háztartásban szükség lehet. A levegővel működő hőszivattyú télen abszorbeálja a hőt a kültéri levegőből, és nyáron viszaküldi a hőt a kültéri levegőbe. Napjainkban ez a leggyakoribb hőszivattyú.

Vélemény, hozzászólás?