A boldogság titkai

Valójában mindenki boldog szeretne lenni. Egy olyan életre vágyik általában az ember, melyben minden úgy működik és történik, ahogy azt elképzeljük, azonban sajnos ez nincs mindig így. Fontos az, is, hogy a boldogság nem feltétlenül kell mindig egy euforikus állapotot jelentsen, hiszen kis, apró dolgoktól is lehetünk boldogok. Ezeket a hétköznapi örömöket, ha tudjuk értékelni, akkor a boldogság egy olyan faktor lesz az életünkben, amely, ha nem is mindenben, de a kis dolgokban jelen van.

A boldogság a hivatalos meghatározás szerint, nem más, mint egy olyan mentális állapot, ami pozitív érzelmekkel jellemezhető és a megelégedettségtől a nagyon intenzív örömérzésig terjedhet. Ha tudományos szempontból akarjuk megközelíteni a dolgot, akkor tudni kell, hogy a boldogságnak, mint a legtöbb alapvető emberi érzelemnek, számos biológiai, pszichológiai, filozófiai és vallási magyarázata van, melyek megpróbálják meghatározni, hogy mi is tulajdonképpen a boldogság, valamint iránymutatást próbálnak adni arra, hogy honnan ered és hogyan érhető el. A vallással és filozófiával foglalkozó személyek általában az életminőség felől próbálják megközelíteni a témát, amely szerint a boldogság alapja a jólét és az anyagi bőség.

Természetesen egy olyan fogalomról van szó, amelyet nagyon nehéz meghatározni, hiszen minden embernek mást jelent. Érdekes tény, hogy a boldogság tudományos megközelítésének egyik legnagyobb kihívása a fogalom meghatározása, és magának a szónak a különféle jelentéseinek, jelentéstartalmának körülírása és megértése. A vallási értelembe vett meghatározás, szintén érdekes, ugyanis például a keleti kultúrában, a buddhizmusban a boldogság, a tanítások központi témájaként jelenik meg. Egy olyan érzés, amit kiválthat egy erős pozitív impulzus, de például egy finom sütemény elfogyasztása is. Olvasson többet a boldogságról a boldogsagmagazin.hu weboldalon.

Vélemény, hozzászólás?