Szabadságot minden munkavállalónak! – De, mennyit?

Minden dolgozó számára sarkalatos kérdés, hogy mégis mennyi szabadság jár neki egy adott évben. Nem könnyű kiigazodni ebben a kérdéskörben és van, hogy az embernek szüksége van pár támpontra, hogy megállapítsa mennyi szabadság járna neki.

Szabadság kalkulátor segítségével ez nem ördöngösség, Ön is egyszerűen rájöhet, hogy pontosan mennyi szabadságra jogosult. Tudni kell, hogy húsz nap alapszabadság jár minden munkavállalónak kivétel nélkül, erre jönnek még rá a pótszabadságnapok, melyek mennyisége több tényező által áll össze. Ilyen tényezők a már ledolgozott napok száma és a munkában eltöltött évek száma, valamint a munkavállaló életkora. Ugyanis minél idősebb valaki, annál több pótszabadság nap jár az illetőnek egészen negyvenöt éves koráig. Mindezt huszonöt éves kortól kell számolni. Nézzünk egy egyszerű példát! Egy negyvenöt éves munkavállaló az alapszabadság napokon felül még 10 nap pótszabadságra jogosult, így egy évben összesen 30 napot tölthet pihenéssel.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy bizonyos esetekben további pótszabadságnapok járnak. Ilyen különleges esetek lehetnek a föld alatt munkát végzők, az ionizáló sugárnak kitett szervezetűek, illetve azon munkavállalók, akik még nem töltötté be a tizennyolcadik életévüket. A fogyatékossággal együtt élők szintén további pótszabadnapokra számíthatnak. Meg kell említeni a szülőket is, hisz nekik is pótszabadnapok járnak. A leghosszabb pótszabad nap, szám szerint huszonnégy hét jár az anyának, azonban ebből négy hetet a várható kiírt szülés előtt kell kiadni a kismamának. Ugyanakkor az apák is jogosultak pótszabadságra kérelem benyújtása után. Abban az esetben, ha a munkavállalónak már van gyermeke, szintén több pótszabadnap jár neki. Ennek mennyisége függ attól is, hogy az illetőnek hány gyereke van.

Vélemény, hozzászólás?