Nyáron is fontos az olajszint ellenőrzése!

Akinek van saját autója, az már biztosan megtapasztalta, hogy a vezetés örömét gyakran beárnyékolhatják bizonyos problémák, és, mivel egy igencsak bonyolult és összetett szerkezetről van szó, egy olyan rendszerről, ahol a legapróbb alkatrészek is kulcsfontosságúak a megfelelő működés érdekében, a legkisebb figyelmetlenségért is komoly árat fizethetünk!

Az olajszintet nyáron is ellenőrizni kell! Szakértők szerint június és augusztus között a legtöbb meghibásodás oka nem más, mint az olajszint ellenőrzésének elhanyagolása! Érdemes tudni, hogy az autó olajszintjének rendszeres ellenőrzése nagyon fontos a motor élettartamának szempontjából. A régi, sokat futott autók motorja már kopottabb, így érdemes szakértő segítségét kérni a megfelelő motorolaj kiválasztásához, de még vastagabb olaj használata esetén is érdemes legalább havonta egyszer ellenőrizni a szintet, ugyanis a motor kopásával arányosan az olajveszteség is nő. Az olajszint ellenőrzéséhez fel kell nyitni a motorháztetőt, ki kell húzni a nívópálcát, azt meg kell törölni, majd ismét visszadugni és kihúzni. Ekkor látható, hogy a pálca milyen magasságig olajos. A megfelelő szint a minimum és maximum jelölés között van, lehetőleg a maximumhoz közelebb. Ha a minimum közelében van, vagy annál lejjebb, az olajat mindenképp érdemes pótolni.

Fontos, hogy az utántöltéshez ugyanolyan motorolajat használjunk, mint amilyen az utolsó csere alkalmával került a motorba, éppen ezért célszerű csere előtt legalább fél literrel többet venni, illetve megtartani az eredeti kannát a következő cseréig. Az olajszint ellenőrzése előtt egyébként legalább 20 percet állnia kell a motornak és az is fontos, hogy az autó egyenes felületen álljon. Az olajszint ellenőrzéséről tehát a nyári hónapokban se feledkezzünk meg! Ha úgy érzi, hogy inkább egy szakemberre bízná ezt a műveletet, vagy, ha mégis elmulasztotta az ellenőrzést és gondjai vannak a járművel, akkor forduljon hozzánk segítségért! ka-autoszerviz.hu – gyors segély a bajban!

Vélemény, hozzászólás?