Nagy tavaszi szőnyegtisztítás

Tavasszal ránk tör a nagytakarítás. Mire beköszönt a Húsvét, addigra pedig mindenkinél ragyog a ház. Sokan úgy gondolják, hogy a ház lelke a nappali. Ez tényleg így van, mivel a nappaliban van együtt legtöbbet a család, ez a tér mindenkié. Egy igazi nappali enteriőrje családias, meghitt, barátságos és otthonos.

Puha kelmék, lakástextilek, meleg színek, harmonikusság jellemzi. A nappali fő eleme mindenképpen a kanapé és a szőnyeg. De itt, ahol a család apraja és nagyja, netán négylábúi is fel alá járkálnak, a szőnyeg bizony hamar piszkolódik. Vannak kevésbé makacs foltok és vannak extra makacs foltok, amikhez kell némi tudás, hogy ki tudjuk szedni a szőnyegből.

Most megmutatjuk, melyek azok az alap tantételek, amikkel a szőnyeg olyan lesz, mint újkorában.

A szőnyeg tisztítást lehet érzéssel és lehet tényszerűen végezni. Ha érzéssel szeretnénk foltot eltávolítani a szőnyeg felületéről, akkor azzal dolgozunk, amit otthon találunk a mosókonyhában.

A tényszerű szőnyegtisztítás pedig tudásra alapszik. Ebben az esetben tudjuk, hogy mely foltokra milyen tisztítószereket kell alkalmazni.

Most mutatunk pár ismérvet, melyeket már a következő nagy szőnyegtisztítás során tudsz majd alkalmazni:

Tudod, mi ömlik leggyakrabban a szőnyegre? Kávé és tea.

Szőnyegtisztítás
Szőnyegtisztítás
  • A kávé és tea legegyszerűbb eltávolítása a szőnyegből samponnal történhet. Nyomj egy kevés sampont egy vizes szivacsra és töröld fel vele a foltot a szőnyegről. Ezután öblítsd ki a szivacsot és vizes szivaccsal eredj a samponos folt után.

A következő, legtöbbet a szőnyegen látott folt szintén az italok táborából való:

  • Gyümölcslé, bor, szörp: Jó meleg vízzel, ami kb 50 C° kell tisztítani, utána samponos vízzel. Ha még így is maradt folt a szőnyegben, akkor azt tesztbenzinnel kell kezelni.
  • Rágógumi: nem csak gyerekcsíny lehet a rágógumi szőnyegbe ragadása. Ehhez már speciális rágógumi eltávolítóval álljunk neki, mert ezen kívül csak az ecetes olló segít.
  • Főleg a kisgyerekes családoknál fordul elő, hogy vizelet, hányadék, esetleg széklet kerül a szőnyegre. Ezeket 50%-os ecetsavval, illetve tiszta alkohollal kezelhetünk. Száradás után pedig samponnal töröljük át.
  • Vér: Ha a sampon kihozza, oké, de ha nem, akkor bevethetjük az 5%-os ammóniaoldatot.

Rengeteg eshetőség áll még fent, hogy mi szennyezheti be kedvenc szőnyegeinket. A szőnyegtisztítás a legtöbb esetben otthon, saját kezűleg is megoldható, de vannak olyan makacs foltok, amiket jobb szőnyegtisztító cégekkel elvégezni. Nem dolgoznak drágán, így ajánlott minden tavasszal elvinni a nagy szőnyegeket tisztítóba.

A shaggy szőnyeg és az exclusive szőnyeg típusok mindenképpen megérdemlik a különleges bánásmódot.