Mire figyelj oda télen elektromos autó használatakor?

Korunk megállíthatatlan fejlődése egyre több és több elektromos autó használatát eredményezi. Ez szemmel látható, amint az ember utcára lép, hisz a forgalomban halkan megbúvó járgányok mellett ott a sok gombaként kiemelkedő töltőállomás.

Minden további információ ide klikkelve elolvasható az alkaterszek.hu weboldalán. Az ősz vége felé már minden autóhasználó elkezd hangolódni a télre, s ez az autó karbantartására is vonatkozik. Az udvar helyett a fedett garázsban parkolnak, lecserélődnek a nyári gumik, fagyálló szélvédőfolyadék kerül a tartályokba, stb.. Legyen az autó villany vagy robbanómotoros, ezek elengedhetetlen lépések. Néhány dologban azonban kiemelt figyelmet kell fordítani az elektromos autók téli használata során. Az egyik talán legfontosabb, hogy a nyári üzemidőhöz képest télen jelentősen csökken a megtett távolság egy teljesen feltöltött akkumulátorral. A gyártók eleve kalkulálnak egy ilyen deficittel, hisz a sok éves használat miatt veszít hatékonyságából az akkumulátor, és akkor még nem esett szó a kocsi fűtéséről, a világításról vagy a szélvédő törléséről. Így tehát télen komolyan kell venni egy hosszú út megszervezését, mert könnyen lehet, hogy a nyári út tört részét tudjuk megtenni egy teljesen feltöltött akksival.

A télen történő gyors lemerülés mellett számolni kell azzal, hogy a feltöltés ideje tetemesen lelassul. Ezért, ha egy hosszú út van kilátásban, számításba kell venni az útiterv során, hogy jelentősen többször kell majd megállni az elektromos töltőállomásokon, s a kalkulációból ne maradjon ki, hogy ez minden elektromos autó tulajdonost pont ugyanígy érint. Így javasolt a tolerancia és a türelem képességének maximális előtérbe helyezése! A hűvös időjárás nem csupán az akkumulátor töltöttségét befolyásolja. Hatással van a fékútra is! Mivel az elektromos autókra a regeneratív fékezés a jellemző – tehát hogy a fékezés alkalmával felszabaduló energiát újrahasznosítják, melyet a rendszer visszatáplál az akkumulátorba -, könnyen megtörténhet, hogy télvíz idején a hideg akkumulátor miatt nem tud olyan hatékonyan működni. Ez azt eredményezheti, hogy a már megszokotthoz képest kevésbé lassul az autó, mely igen balesetveszélyes, így jobb felkészülni arra, hogy gyakrabban kell a féket taposni! Az alkatreszek.hu webáruház segítségével könnyedén felkészíthető minden villanyautó a mínuszokra!