Méhnyakrák tünetei a kezdeti stádiumban

A méhnyakrák megelőzhető, viszont hazánkban, ebben a betegségben évente 1200nő szenved, amiből körülbelül 500-an meghalnak. Ez a betegség elkerülhető lenne, hisz a betegség okozója a HPV fertőzés egyszerűen kimutatható.

A méhnyakrák tünetei a kezdeti stádiumban teljesen tünetmentesek lehetnek, vagy csak hüvelyi vérzés, folyás vagy kisebb fájdalom formájában jelentkezhetnek. A késői stádium ettől sokkal jellegzetesebb, és ilyenkor már nem biztos, hogy kezelhető a betegség. Ajánlott ezért a gyakori szűrővizsgálatot elvégeztetni, mellyel a betegség okozta fertőzés kimutatható, és hatékonyan kezelhető. Ez mellett a méhnyakrák kialakulását védőoltással is megelőzhetjük, melyet már fiatalkorban érdemes felvenni. Keresse fel szakrendelőnket, a Belvárosi Orvosi Centrumot, ahol a szűrővizsgálaton kívül, a védőoltást is igényelheti.

A méhnyakrák kialakulásáért a legtöbb esetben a HPV fertőzés felelős, ami leginkább nemi úton terjed. Ezzel sok ember élete során találkozik, viszont ez néhány hónapon belül eltűnik a szervezetből. A nőknél kisebb részt viszont nem tűnik el, és a normálisnál nagyobb esélyt ad a méhnyak-rendellenességek kialakulására. Mivel a fennálló fertőzés sejtváltozásokat okoz, amit ha nem kezelnek, jelentkezik a méhnyakrák. Amennyiben időben sikerül észlelni a rákhoz vezető elváltozásokat, a betegség elkerülhető. Ennek érdekében végeztessünk szűrővizsgálatokat, ami rendkívül egyszerű és egyáltalán nem fájdalmas. Fontos, hogy gondoskodjunk a betegség megelőzéséről is, vegyük fel a HPV elleni védőoltásokat. A vakcina és oltási sorozat három oltásból áll, melyet 6hónaptól – 1 évig kell beadni. A legnagyobb védő hatást a vakcina akkor fejti ki, ha még a szexuális élet megkezdése előtt (9-15 éves korban) adják be. Kérjen időpontot rákszűrésre és a HPV elleni vakcina beadatására nálunk a belvarosiorvosicentrum.hu oldalon keresztül, vagy az itt található elérhetőségek egyikén.

Vélemény, hozzászólás?