Kubizmus, az izgalmas művészet

A kubizmust az avantgárd művészeti mozgalomhoz soroljuk. Ez a művészeti stílus a huszadik század elején kezdte meg térhódítását. Azok, akik egyáltalán nem jártasak a művészettörténetben, valószínűleg a kubizmus leghíresebb képviselőjéről, Picasso-ról már hallottak.

Kubizmus elnevezés rendkívül beszédes, ugyanis az angol „cube” szóból származik, aminek jelentése kocka. A teljes megnevezés Daniel Henry Kahnwieler-től származik, aki a korabeli kritikusok közé tartozott. A kubizmus a realizmus egy formája. Ez a művészeti irányzat a valóságot mutatja be, még hozzá bármiféle szépítés nélkül. A kubizmus úttörőinek tartott Picasso és Braque képei tényleg csak kockákból álltak. Nem csoda, hogy a nagyközönség nem feltétlenül volt elragadtatva az elkészült művek láttán, sokan inkább megvetéssel vagy értetlenséggel szemlélték a képeket. Ennek ellenére a kubizmus egyre inkább tért nyert magának, egészen az I. világháború kitöréséig. A kubizmus képviselői általában megszokott, egyszerű motívumokat álmodtak szögletessé. A színhasználatot leginkább a férfias színek jellemzik.

Festészeti stílusok

A festészeti stílusok között afféle különcnek számít a kubizmus, azonban sokan rajonganak ezért a festészeti stílusért, sőt a mai napig hatással van sok művész alkotására és festői stílusára. A kubista művészeti stílusnak vannak kritikusai és rajongói egyaránt. Egy olyan művészeti stílusról van szó, ami megosztja az embereket. Egy valami biztos, a kubizmusról mindenkinek van véleménye, senki sem tud szó nélkül elmenni mellette. A kubista művészet nem kelti a tárgyak térben való elhelyezkedésének illúzióját, hanem kétdimenziós feltételek közt ábrázolja a különféle tárgyakat. Tagadhatatlan, hogy egy igazán izgalmas festészeti stílus.

Vélemény, hozzászólás?