Kiegyenlítő tartály információk

A kiegyenlítő tartály nem mondható bonyolult alkatrészenek, azonban fontos feladata van és akárcsak a többi alkatrész, ez is meghibásodhat.

Kiegyenlítő tartály feladata, hogy a hűtőrendszerben mindig megfelelő mennyiségű hűtővíz cirkuláljon. Nevezik még tágulási tartálynak is, mivel a felmelegedett és nagyobb térfogattal rendelkező folyadékot is tárolni tudja. A kiegyenlítő tartály meghibásodása általában valamilyen tartós agresszív vegyi hatás vagy mechanikus trauma hatására kilyukad. Az sem ritka, hogy a hűtőrendszerben extrém módon megnövekedett nyomás szétveti a kiegyenlítő tartály alkatrészt. Az is előfordulhat, hogy meghibásodik a hűtőfolyadék kiegyenlítő tartály záró kupakja, ami a kiegyenlítő tartályon lévő nyílást takarja, ahol után tölthető a hűtővíz. Egy szivattyú keringeti a hűtővizet, a rendszerben pedig túlnyomás van, emiatt a sapka nem csak a nyílást zárja le a kiegyenlítő tartályon, de biztosító szelepként is működik túlnyomás esetén. Ez azt jelenti, hogy kiengedi a felesleges túlnyomást a rendszerből, valamint a kiegyenlítő tartályból.

Abban az esetben, ha a hűtőfolyadék kiegyenlítő tartály kilyukad, mindenképp ki kell cserélni. Ha a hűtősapka hibásodik meg vagy elveszne, akkor is csak a csere jelentené az egyetlen megoldást. Nagyon fontos, hogy a kiegyenlítő sapkát nem szabad levenni, amíg a motor meleg, mivel a rendszerben lévő túlnyomás az arcba vagy a kézre vághatja a forró gőzt. A másik nagyon fontos dolog, hogy a kiegyenlítő tartályba csak az odavaló folyadék kerülhet. A kiegyenlítő tartályról bővebb információk, valamint kiváló minőségű alkatrészek az alkatreszek.hu webáruházban találhatók! A webáruházban elérhetőségeket is találhat, ha szüksége lenne rá.

Vélemény, hozzászólás?