Kazán típusok és azok jellemzői

Kazánt általában csak nagyon ritkán, mindössze egy-két alkalommal vásárol élete során az ember, így a többség nem is igazán van tisztában a különféle típusokkal és azzal, hogy mit érdemes tudni róluk. Így, ha kazán cserére kerül a sor, akkor nagyon nehéz eldönteni, hogy a széleskörű kínálatból melyiket érdemes választani.

A kazán típusokról és azok jellemzőiről bővebb információkért kattintson ide! A kombinált kazán egyetlen kompakt egységben igazán hatékony központi fűtőkazán és vízmelegítő egyben. Mivel a kombi kazánok közvetlenül a hálózatról fűtik a vizet, így nincs szükség hidegvíz tároló tartályra vagy melegvíz tároló palackra a lakásban. Ha viszonylag kicsi a beltér, a kombinált kazán abban az esetben is kiválóan használható. A kombinált kazánok nagy népszerűségnek örvendenek, mivel energiahatékonyak, költséghatékonyak, továbbá, ahogy már említettük, víz tároló palackra sincs szükség alkalmazása során, mely a helyet foglalná. Szivattyúra sincs szükség, mivel a forró vizet hálózati nyomással szállítja. Telepítése meglehetősen olcsó, különösen, hogy kevesebb a csővezeték. Ráadásul a forró víz sosem fogy ki.

A rendszerkazán esetében nincs szükség tartályra a tetőtérben, azonban melegvíz tároló henger használata előnyös lehet. A rendszerkazán alkalmazása is számos előnnyel jár, például napenergiával működő vízmelegítő rendszerekkel is összeegyeztethető, aminek következtében környezetbarátnak nevezhető. Különösen az olyan házakban éri meg rendszerkazánt használni, ahol egynél több fürdőszoba van. A hagyományos kazán a harmadik kategória, amit szintén sok háztartásban használnak. Az ilyen kazánok esetében szükség van egy hideg víz tároló tartályra, valamint egy olyan tartályra is, mely a központi fűtési rendszer vízszintjét tartja fent.

Vélemény, hozzászólás?