Játszunk együtt a gyermekeinkkel!

Minden szülőnek fejtörést okoz a kérdés, milyen játékot válasszon a gyerekeinek. Természetesen mindannyian szeretnénk, ha a mi gyerekünk lenne a legügyesebb és a legokosabb, emiatt szívesen választunk valamilyen fejlesztő játékot, de vajon mely típusokat részesítsük előnyben és mit kell tudnunk róluk?

Mindenekelőtt érdemes fejben tartani a pszichológusok alapvető ajánlását, miszerint ne halmozzuk el a gyerekeket játékokkal. Ennek az ajánlásnak az a magyarázata, hogy a túl sok játék miatt a gyermekek nem tanulják meg értékelni a saját tulajdonukat és nem fognak kötődni egyik tárgyukhoz sem. A gyereknek legyen kevesebb, de jobb minőségű játéka!

Másodsorban tudni kell, hogy a játékokat a gyermekek előbb vagy utóbb kinövik. Különösen igaz ez a fejlesztő játékokra, amelyek képesek segíteni a gyermek értelmi és fizikai fejlődését. Ám ezek a játékok csak akkor hatékonyak, ha a gyermek korának megfelelőek. Sok szülő esik abba a hibába, hogy túl fejlettnek látja a saját gyermekét, ezért a nagyobb gyermekek értelmi szintjéhez igazított játékokkal látja el. Ilyen esetben a kisgyermek nem tud mit kezdeni vele, a játék hasztalan marad.

A fejlesztojatekvilag.hu játék webáruház kínálatában elsősorban olyan termékek szerepelnek, amelyek rendkívül hatékonyak a gyermek kreativitásának, gondolkodásénak, intelligenciájának, valamint motorikus és mozgáskoordinációs képességeinek fejlesztésében.

A pszichológusok arra is felhívják a figyelmet, hogy a szülő feladata nem csak a játék megvásárlása, hanem a játék folyamatainak a kezelése is. Nem elég elmondani egy-egy játékról, mit kell vele csinálni. Az sem elég, ha megmutatjuk… A gyermekek számára a szülővel közösen eltöltött játék a legnagyobb élmény, amely során kreatív gondolatokkal és új tudásanyaggal gazdagszik.

Vélemény, hozzászólás?