Így kell csúszós úton vezetni

Sajnos attól függetlenül, hogy rossz idő van és az utak is veszélyesé válnak, a kötelezettségeink várnak és muszáj autóba ülnünk. Ám télen sokszor kell számolnunk azzal, hogy az utak jegesek, havasak lehetnek.

Keressen bennünket itt amennyiben ezzel kapcsolatban szeretne minden további bővebb információt megtudni. Ugyanis mi minden hasznos információt megadunk ahhoz, hogy mik is azok a dolgok melyekre érdemes figyelni, ha ilyen időjárási viszontagságok mellett is kocsiba ülünk. Bizonyára már Ön is tapasztalta, hogyha havasak az utak, akkor teljesen másképpen kell kezelni a kuplungot, ezen kívül a gáz és nem is beszélve a fékről. De vajon miért is van ez így? Mi most erre adjuk meg a választ, amely nem más, mint a súrlódás. Ez az a tulajdonság, amely a gumik tapadásáért felel. Továbbá ezen múlik a gyorsítás, fékezés, és még az irányítás is. Télen számolnunk kell azzal, hogy a súrlódás sokkal gyengébb, mint száraz évszakokban. A jég és a hó fedte utak csúszóssá válhatnak, az alacsony hőmérséklet pedig a gumik tapadását is csökkenti. Többek között ezért is szokták a szakemberek azt javasolni, hogy ilyen esetekben érdemes kisebb gázfröccsöket adni, ugyanis így növelhetjük a kerekek úthoz való tapadását.

Ilyen esetekben amennyire csak lehet mellőzük a tempómat használatát. Sokkal inkább javallott a csúszós útviszonyok mellett, hogy lassan haladjunk. Hiszen így sokkal biztonságosabban haladhatunk. Ne mindig arra törekedjünk, hogy feltétlen elsők legyünk. Gondoljunk inkább arra, hogy sokkal jobban járunk úgy ha gond nélkül érkezzünk meg a kitűzött úti célhoz. Az autó gyorsítása ilyen esetekben igen érzékeny téma. Célszerű fokozatosan megemelni a jármű sebességét. Egyenletesen és kimérten vezessük. Hiszen elegendő egy hirtelen mozdulat és máris megvan a baj.

Vélemény, hozzászólás?