Hogyan működik az autó stabilizátor?

A stabilizátorok az autó felfüggesztési rendszerének részei. Az alkatrész célja az, hogy megpróbálja megakadályozni az autó karosszériájának hirtelen irányváltoztatása közben az instabilitást.

A stabilizátor biztosítja a zökkenőmentes haladását a gépjárműnek miközben rendkívül intenzív hatások érik. Gondoljon csak bele arra, hogy mi történik egy autóval egy éles kanyarban? Ha az autóban tartózkodik, akkor tudja, hogy a teste a kanyar külső része felé húzódik. Ugyanez történik az autó minden alkatrészével is. Így a kanyar külsején levő autó része az útról tolódik le, míg a kanyar belsejében lévő autó része felfelé emelkedik. Más szavakkal, az autó karosszériája 10, 20 vagy 30 fokkal is megemelkedhet a sebességtől függően. A teher sokkal nagyobb súlyt fektet a külső gumiabroncsokra és kevesebb súlyt a belső gumiabroncsokra, csökkentve ezzel a tapadást is, ami veszélyhelyzethez is vezethet vezetés közben. Ilyenkor segít a stabilizátor, amely stabilizálja a billegést úgy hogy erőt helyez át az autó test egyik oldaláról a másikra. Ha nem lenne vagy esetleg hibás a stabilizátor, akkor sok gondot okozhat az autó egy élesebb kanyarban. Sok esetben ideális olyan stabilizátor beállítást találni, amely csökkenti a karosszéria terhelését, de nem érinti komolyan a gumiabroncsok függetlenségét sem.

Amennyiben Ön is egy stabilizátor beszerzésén gondolkodik, keresse az alkatreszek.hu webáruházat, ahol óriási kínálattal várjuk vásárlóinkat a lehető legjobb árakon. Egy minőségi stabilizátor nagy szerepet tölt be az autó megfelelő működésében és olykor életmentő szerepe is lehet, ezért érdemes odafigyelni a működésére, állapotára. Keresse munkatársainkat a +36 62/468-444 telefonszámon vagy az info@kovacsauto.hu email címen keresztül.

Vélemény, hozzászólás?