Fogászati műtétek – Mit érdemes tudni róluk?

A fogbeültetés komoly műtét, melynek során a gondos tervezésre és odafigyelésre van szükség. A fogimplantátum tervezésekor az orvos munkáját három dimenziós CT felvételek segítik, amiken kiválóan látni a csontokat, illetve a benne futó idegeket és ereket.

Ha szeretne bővebb információkat megtudni a fogászati műtétekről, akkor klikkeljen ide! A fogászati műtét során az orvos nem csupán a fogászati állapotot méri fel, hanem az általános egészségi állapotot is figyelembe veszi. A fogbeültetés kizárólag teljesen egészséges íny és fogak esetén végezhető el, így, ha ez az állapot nem áll fenn, akkor előkészítő kezelésekre kerülhet sor. A jó egészségi állapot azért is lényeges, mert elhanyagolt cukorbetegség, magas vérnyomás, esetleg csontritkulás gátló gyógyszerek szedése esetén a fogbeültetés nem lehetséges. A véralvadásgátló szintén egy olyan opció, mely megnehezíti a beavatkozás elvégzését. A fogbeültetés sikerét több tényező is befolyásolja. Először is a műtét annál egyszerűbb, minél fiatalabb a páciens. A másik fontos tényező, hogy mikor vesztette el a páciens a fogait. Minél régebben, annál problémásabb a fogbeültetés, ugyanis idővel a fog helyén a csont szerkezet elsorvad.

Ez azt jelenti, hogy minél több idő telik el, annál nehezebb kivitelezni a fogbeültetést. Az úgy nevezett késleltetett fogbeültetésre jellemzően három-tizenkét hónappal a fogeltávolítás után kerülhet sor. Ez azért kedvező, mert a fogeltávolítást követően az esetleges gyulladások már meggyógyultak, viszont a foghiány helyén a csont még nem kezdett el komoly mértékben sorvadni. Ha hosszú idő, akár több év is eltelt a fogeltávolítást követően, akkor a fogbeültetés komoly kihívást jelent a szakemberek számára, így a sikeres implantáláshoz kiegészítő műtétre lehet szükség.