Amit tudni érdemes a féktárcsa cseréről!

A fékek elengedhetetlen alkatrészei az autó lelassításához, legyen az hirtelen lassulás az ütközés elkerülése érdekében, vagy óvatos lassításról egy piros lámpánál. A fékek állapota rendkívül fontosak a biztonság szempontjából, nemcsak a vezető, de a környező úthasználó számára is.

A féktárcsa cseréről informálódhat itt is, de az alábbiakban mi is megpróbálja feltárni a féktárcsa rejtelmeit és annak cseréjéhez köthető tippeket és buktatókat is. Amikor a lába lenyomja a fékpedált, az hatást gyakorol a főhengerre, ami alapvetően egy dugattyú, amelyet fékfolyadék vesz körül. A folyadék lefelé mozog a fékvezetékeken, ahol arra kényszeríti a féknyergeket, hogy egy fékbetétet a féktárcsához nyomja. Ez lassítja le a kereket. Az autó mozgásának megállításakor felszabaduló energia hővé alakul és mivel a tárcsának viszonylag gyors hűtési ideje van, az ilyen fék jobb megállási teljesítményt nyújt, mint a dobfékek, és széles körben használják a jelenlegi autókban is.

A fékek jó állapotának ellenőrzéséhez látás, hallás és érintés érzéke szükséges. A féktárcsa csere nem egy egyszerű feladat még a tapasztalattal rendelkező szerelőknek sem, ezért érdemes mindenképpen szakemberhez fordulni, ha eljött a féktárcsa csere ideje. A féktárcsa élettartamát illetően eltérnek a vélemények, így mindig bízzuk annak megállapítását az autószerelőre, aki  a tapasztalatból adódóan meg tudja állapítani ennek cseréjének szükségességét. Fontos azt is megjegyezni, hogy minden féktárcsának megvan a gyárilag megadott mérete, így ha a kopás miatt ez a méret jelentősen változik érdemes azonnali féktárcsa cserére vinni a szerelőhöz az autót. Ne feledje, hogy ez az autónak egyik olyan alkatrésze, amelynek állapotán emberi életek múlhatnak is akár, ezért fokozott figyelmet érdemel!

Vélemény, hozzászólás?