Akadálymentesítés kellő figyelemmel

A mai világban az akadálymentesítés kötelesség és szükségszerűség egyben. Nem kizárólag a mozgáskorlátozottak számára jelent ez nagy könnyebbséget, de az időseknek vagy a kisgyermekes szülőknek is. A törvényi előíráson kívül az akadálymentesítés minden vállalkozás saját érdeke is, hiszen a vásárlók jobb feltételek mellett, kényelmesebben közelíthetik meg a céget.

Az akadálymentesítés minden olyan épületelemnél elvégzendő, ahol a mozgáskorlátozottak nem vagy csak nehezen tudnának átjutni. Ilyen pl. egy nehezen nyitható ajtó, egy küszöb vagy egy hétköznapi lépcső. Ezek azonban nem jelentenek áthidalhatatlan akadályt egy kis odafigyeléssel és az akadálymentesítés lehetőségeinek kihasználásával.

Akadálymentesítés
Akadálymentesítés

A megfelelő akadálymentesítés elvégezhető egy automata ajtónyitóval, még akkor is, ha hagyományosan nyíló szárnyas ajtóról van szó. Az akadálymentes ajtónyitó képes automatikusan kitárni és biztonságosan becsukni az ajtót anélkül, hogy ahhoz hozzá kellene érni. A megfelelő ajtó kivitelezése mellett történhet az akadálymentes rámpa alkalmazásával is.

Toló ajtó akadálymentesítés
Toló ajtó akadálymentesítés

Ennek a feladata a lépcső okozta nehézségek áthidalása. Méretét tekintve az akadálymentesítés lehet egészen rövid rámpával, illetve hosszú rámpával megoldva, a lépcső teljes magasságától, illetve a rendelkezésre álló helytől függően. Elsősorban intézmények és nagyobb bevásárló egységek által kedvelt akadálymentesítési megoldás az akadálymentes rámpa.

Akadálymentes rámpa
Akadálymentes rámpa

Az akadálymentes rámpa készülhet acélból, fából, betonból egyaránt. Kialakítása mindig alkalmazkodik a környezethez. Speciális akadálymentesítés a korlátlift. Ez egy meglévő lépcső vonalán, a speciális, megerősített korlátot felhasználva mozgat egy emelőlapot, amely akár kerekesszékével együtt képes felemelni az embert. Nagy előnye, hogy nincs szükség külön nyomvonal kialakítására, ugyanakkor a szükséges eszközök meglehetősen drágák.

Akadálymentesítés kellő figyelemmel
Akadálymentesítés kellő figyelemmel

Sokszor elfeledkeznek róla, de az akadálymentesítés nem csak a lépcsőkre és az ajtókra kell vonatkozzon. Az épületelemek közül talán a legfontosabb a mellékhelyiségek megfelelő kialakítása. Az akadálymentesítés ebben az esetben egyaránt vonatkozik a kézmosóra, a wc-re, a zuhanyra és a fürdőkádra. Ezekben az esetekben nem csak a megfelelő kiegészítőkről kell gondoskodni, hanem a felhasznált elemek megerősített kiviteléről is, hiszen extra igénybevételnek vannak kitéve.

Az akadálymentesítés felelősségteljes megtervezése szakembert igényel. Fontos, hogy a mozgáskorlátozottak érdekében az előírások és a jogszabályok mellett, a piacon fellelhető termékekkel, illetve azok sajátosságaival is tisztában legyünk. Csak így tudjuk az akadálymentesítés neme feladatát kellő figyelemmel elvégezni.

Vélemény, hozzászólás?